Занимљивости Издвајамо Свет

КЛЕТВА ТУТАНКАМОНА: ПОЧЕЛА ЈЕ ПОТРАГА ЗА ТАЈНОМ ОДАЈОМ ФАРАОНА,сви који су је истраживали су мистериозно умрли!(ВИДЕО)

Скенираће се дубине и простор који се налази иза 3.300 година старе гробнице краља Тута. Италијански научници најавили су да ће бити најинтензивнија истрага која се икад спроводила у овој гробници, а ићи ће се до дубине од 32 метра

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Археолози су започели потрагу за тајном комором у гробници фараона Тутанкамона и то уз помоћ најмодерније технологије радарских система.

Научници с Универзитета у Торину скенираће дубине и простор који се налази иза 3.300 година старе гробнице краља Тута. Италијански научници најавили су да ће бити најинтензивнија истрага која се икад спроводила у овој гробници. Напредна технологија радара може да претражи дубине до 32 метара.

– То ће бити ригирозан научни рад и трајаће неколико дана, ако не и недеља – рекао је директор пројекта Франко Порћели.

Порћели тврди да ће истрага његовог тима бити она која ће потврдити једном за свагда да ли заиста постоји тајна комора.

– Ово ће бити коначна истрага, обезбедићемо одговор који је 99 одсто тачан – истакао је он.

Подсетимо, 2015. године су археолози открили скривени пролаз у древној Тутанкамоновој гробници који можда води до дуго скриваног места на којем почива краљица Нефертити. Ривс је потврдио ову претпоставку након открића два скривена пролаза иза осликаног гипсаног зида.

Један пролаз води до просторије у којој је полажена лична имовина древног египатског фараона, док оно што се крије иза других врата још увек остаје мистерија, али истраживачи верују да може водити до гробнице краљице Нефертити за којом се вековима трага.

Научници претпостављају да тајна комора – за коју су откривени докази да постоји, поред посмртних остатака Тутанкамонове мајке, краљице Нефертити,садржи и огромну количину блага: када је откривена Тутанкамонова гробница, била је неопљачкана и у њој се налазило велико благо па се и данас сматра једним од највећих археолошких открића.
– Чини се да је пред нама још једно изванредно откриће из Тутанкаманове ере – претпостављамо да на северној страни његове гробнице имамо ходнике и коморе – рекао је британски египтолог Николас Ривс.

Занимљиво је подсетити и како се откриће гробнице краља Тута дуго везало за клетву, још откако су је 1923. открили Британац Хавард Картер и његов тим. Лорд Карнавон, човек који је финансирао експедицију, умро је од уједа комарца. Радиолог који је скенирао гробницу такође је убрзо умро, један од чланова је умро од тровања – шест чланова од њих 26, колико их је било у експедицији, преминуло је недуго након открића гробнице.

Погледајте видео:

Извор:Телеграф.рс