Издвајамо Свет

МЕРКЕЛ: Очувати – ЕУ, НАТО и УН и ојачати мултилатерализам!

Немачка канцеларка је изразила чврсто уверење да је вредно борити се за заједничке међународне мултилатералне структуре, али је нагласила да је те структуре потребно побољшати

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас, у обраћању на Безбедносној конференцији у Минхену, потребу за очувањем и јачањем мултилатералних структура као што су Европска унија, НАТО и Уједињене нације.

Меркел је, такође, поручила да је важно сарађивати са Русијом у борби против тероризма.

– Сви ћемо бити јачи ако заједно делујемо – поручила је она на скупу којем је присуствовао и амерички потпредседник Мајк Пенс, али је напоменула да мултилатералне структуре на многим местима “нису довољно ефикасне”, преноси АП.

Немачка канцеларка је изразила чврсто уверење да је вредно борити се за заједничке међународне мултилатералне структуре, али је нагласила да је те структуре потребно побољшати.

Пенс ће се, како је предвиђено, обратити на скупу после Меркелове, наводи америчка агенција.

Меркел се у свом обраћању осврнула и на односе с Русијом, рекавши да су односи Европе са Русијом и даље пуни изазова, али да је важно сарађивати с том земљом у борби против тероризма.

Такође је поручила да неће престати да се залаже за успостављање бољих односа са Русијом, преноси Ројтерс.

– Заједничка борба против исламског тероризма је област у којој имамо исте интересе и можемо да заједно делујемо – рекла је немачка канцеларка.

Она је, међутим, указала да ислам није извор тероризма и нагласила потребу да се муслиманске државе укључе у борбу против те пошасти.

Такође је подвукла да ЕУ има обавезу да прихвати избеглице.

Меркел је поручила и да ће учинити све да испуни циљ трошкова на одбрану у оквиру НАТО-а од два одсто БДП-а.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг