Издвајамо Регион

На протесту присталица војног рока у Хрватској, ознаке нацистичког СС-а? (ФОТО)

На данашњем протесту подршке војном року у Загребу појавили су се и демонстранти с береткама на којима је истакнута ознака која подсећа на ознаке нацистичког СС-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ознаци која се налази на береткама поред слова СС налази се и пословица на латинском „Ubi solitudinem faciunt pacem appellant“, која значи „Где пустош направе, назову је миром“.

Како наводи хрватски портал „Индекс“, ради се о римској изреци, а управо су италијански фашисти своју иконографију преузимали од Римљана.

Реаговао је и „Антифашистички вјесник“, који је ове ознаке упоредио с неким познатим симболима из прошлости.

„Добили смо објашњење да се ради о ознаци Сатније тактичких снајпера — Книн из 1994. Зашто нико досад није реаговао на постојање ознаке јединице Хрватске војске која користи очити СС симбол остаје питање на које ћемо тек наћи одговор“, написао је „Антифашистички вјесник“.

Испред зграде хрватског Министарства одбране у Загребу данас су, скоро истовремено, одржана два протеста — за увођење војног рока и против њега, а скупове је обезбеђивао велики број полицајаца.

Учесници скупа подршке, који је организовало Удружење хрватских бранитеља из Ђурђевца, тврде да је увођење обавезног војног рока нужно за Хрватску јер то, како кажу, има добар учинак на младе, док учесници протеста против војног рока, који је организовала Радничка фронта, поручују: „Шаљите своју, а не нашу децу у војску“.

Противници увођења обавезног војног рока тражили су „улагање у образовање, а не у ратовање“.

На транспарентима које су носили могло се прочитати: „Радник, не ратник“, „Топовско месо не храни гладан народ“, „Рат против милитаризације“, „Шаљите своју, а не нашу децу у војску“,

Окупљени су уз звуке бубњева узвикивали „Рат је готов“ и „Нећемо да гинемо за тајкуне и политичаре“.

Поручили су да траже боље и праведније друштво, у којем владају толеранција и солидарност, а не „охрабривање стварања климе касарне и припреме за друге сукобе“.

С друге стране, посланик Хрватског сабора Жељко Гласновић, који подржао скуп у организацији Удружења хрватских бранитеља, каже да Хрватска има обавезу према НАТО-у да подигне војни буџет на два одсто.

Он је додао да догађаји у последње време, као што је покушај војног удара у Црној Гори и, како је рекао, „стање у Републици Српској“, захтевају војну обуку.

„Ко може да буде против, они су кловнови, остаци југорежима. Они су пре пекли волове када су ишли у ЈНА. Они су против свега што је хрватско“, рекао је Гласновић.

 

Извор: Танјуг/ Н1/Индекс