Издвајамо Србија

ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ НА РЕВИЗИЈУ ТУЖБЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Додик најавио КРИВИЧНИ ПОСТУПАК против Бакира Изетбеговића

Република Српска као ентитет Босне и Херцеговине није сагласна са ревизијом тужбе против Србије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Званичници Републике Српске и опозиција оштро су реаговали на најаву Бошњака да ће наредне седмице поднети захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије за геноцид.

Председник РС Милорад Додик изјавио је синоћ након што је бошњачки члан Председништва БиХ најавио подношењу захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, да је тај захтев лажан и да очекује од правосудних органа покретање кривичног поступка против Бакира Изетбеговића.

Додик је рекао да Срби у БиХ међу бошњачким политичарима тешко могу наћи саговорника за мир, будућност или ЕУ интеграције.

Након што је Изетбеговић саопштио одлуку о подношењу захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије, Додик је рекао да је тај захтев лажан јер је подноси један народ у БиХ, а не држава БиХ.

Најава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће поднети захтев за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије за геноцид је још једна у низу његових неразумних одлука, изјавио је синоћ председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

– У оваквој ситуацији, каква је у БиХ, ићи са још једном ситуацијом која не доприноси никаквом смирењу унутар БиХ и свађати се са суседима, потпуно је неразумно са позиције на којој се налази Бакир Изетбеговић – рекао је Чубриловић, пренели су бањалучки медији.

Бакир руши Дејтон

Председник СДС-а Вукота Говедарица, чија Српска демократска странка учествује у раду заједничких институција Федерације БиХ и РС, изјавио је тим поводом да је Изетбеговић кренуо у рушење Дејтонског споразума.

– Немам сумњу, одлучио је ( Бакир Изетбеговић) да крене у рушење Дејтона. Ово је неразумна одлука иза које дефинитивно не стоји БиХ – већ друштвено политички инат једног од три члана Председништва – рекао је Говедарица.

Он је оценио да је ово почетак краја политичке каријере Изетбеговића поручивши му да зато треба добро да упамти данасњи датум.

– Одавно га позивам да одговори уколико Међунарнодни суд правде одбије ревизију – хоће ли преузети одговорност и поднети оставку на место Председништва БиХ – рекао је Говедарица.

Начелник Сребренице Младен Грујичић је оценио да је одллука Изетбеговића „враћање у прошлост и неће донети добро никоме“.

– Све оно што се ретроактивно уназад враћамо и радимо, неће донети никоме добро – рекао је Грујичић.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, како је најављено из његовог кабинета у Бањалуци, данас ће се обратити новинарима поводом најаве подношења захтева за ревизију пресуде БиХ против Србије.

Извор:Танјуг