Свет

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО – ТРАМП започиње трговински рат против ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ!

Препознатљиви производи из Европе као што су сир „Рокфор“ и „Веспа“ скутери ускоро ће се наћи на мети Доналда Трампа, пише портал „Политико“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Следеће среде представници америчких трговинских компанија организоваће јавно слушање о могућности увођења увозне царине од сто одсто на 90 европских производа, нарочито циљајући пољопривредне производе из Француске, Немачке и Италије.

Како истиче Политико, такве мере свој узрок имају у двадесетогодишњем одбијању ЕУ да дозволи увоз америчке говедине третиране хормонима.

Моћни амерички фармери притискају Трампову администрацију да разреже драконске мере према Бриселу. Европска унија има суфицит од 136 милијарди долара у робној размени са САД, што је чини нарочито осетљивом на трговинске санкције, оцењује амерички портал.

Иако је већина од 90 производа који би се могли наћи на „црној листи“ месо и прерађевине од меса, Вашингтон је свој нож наоштрио и на мотоцикле, чоколаду, сенф, паприку, кестен и што је најчудније, машинице за шишање.

Европска комисија је саопштила да „пажљиво прати процес у САД за увођење трговинских санкција“.

Канцеларија америчког трговинског представника није могла да да коментар, будући да постављење кандидата на ту функцију, Роберта Лајтхицера, Сенат још није потврдио, наводи Политико.

 

Извор: RTS