Издвајамо Србија

Родитељи, водите рачуна: Ево шта углавном све дечије играонице немају у Србији!

Када би све, а не свака пета играоница имала осигурање, у случају повреда детета родитељима би се исплаћивала одштета од 120.000 до 600.000 динара

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Играонице за децу углавном немају осигурање делатности, које у случају повреде детета у њима могу да исплате новчану надокнаду у зависно од тежине повреде, показало је истраживање које је спровео финансијски портал Каматица.

Ово истраживање је показало да ову врсту осигурања има свака пета играоница.

– Иако повреде у њима нису редак случај, колико год да је окружење безбедно, ви не можете предвидети ко ће кога да гурне и ко ће да скочи, али шта се дешава уколико се у играоници дете повреди, чија је одговорност, ко ће да покрије трошкове лечења, све су то проблеми који муче оне који су имали овакво искуство. Нажалост, нико не процењује да ли је и колико играоница безбедна, а осигурање деце у играоницама није обавезно – наводи се у саопштењу Каматице.

Пример једне Београђанке чије је дете поломило руку на рођендану у једној од играоница је натерало многе родитеље да при одабиру, провере са власницима да ли поседују осигурање деце.

Каматица је испратила случај ове Београђанке која је захваљујући томе што је играоница имала осигурање од делатности на име одштете добила 160.000 динара.

Како је она испричала Каматици, на исплату је чекала два месеца од тренутка када је пријавила свој случај али је до исплате је дошло релативно брзо пошто је процес лечења детета завршен.

Како тврди, процедура можда делује компликовано у први мах, јер захтева папиролошки део извештаја лекара али то није ништа негативно. Уколико се дете повреди у играоници која нема осигурање, тада је једини начин да добијете евентуално обештећење искључиво судским путем.

Осигурање и постоји да би се ублажио моменат и заштите од несрећног случаја али и ублажава последице несрећног случаја.

Каматица саветује родитељима да обезно питају у играоници да ли имају осигурање од одговорности делатности.

– Играоница не мора по закону да поседује такву врсту осигурања, а на вама као родитељу је одлука да ли ћете у такве играонице водити своје дете и ризиковати повреде које могу да буду доста озбиљне, да притом не можете да добијете одштету која у зависности од повреде може бити од 120.000 до 600.000 динара – каже се у саопштењу Каматице.

Извор:Телеграф.рс