Русија

РУСИ ОСНИВАЈУ ВОЈСКУ БУДУЋНОСТИ „Борба за умове људи је почела, стварамо РАТНИКЕ невидљивог фронта“

Односи Русије и Запада поновно су се закували. Руски министар одбране Сергеј Шојгу пред заступницима Думе говорио је о плановима и модернизацији руске војске у овим напетим околностима. Најавио је размештање дивизије на спорним Курилским острвима уз јапанску границу, али и оснивање „информационо-информативних јединица“, задужених, како је рекао, за „контрапропаганду“, а у руским медијима већ названих „сајбер-војска“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако се у Москви након победе Доналда Трампа отварао шампањац и најављивао крај НАТО-а или макар његова криза слична оној у ЕУ након Брегзита, чини се, барем засад, да су односи Русије и НАТО-а на истој мети и истом одстојању, ако не и горем, него у време другог Обаминог мандата. Наиме, НАТО појачава снаге у Источној Европи, а појавио се и захтев за поновну инсталацију нуклеарних ракета средњег и кратког домета, пише „Јутарњи лист“.

Хладни рат

– Данас је важнија победа у информационом, него у класичном војном сукобу – изјавио је, након Шојгуа, бивши начелник Главног стожера руске војске Јуриј Балујевски.

Према писању „Комерсанта“, Сергеј Шојгу је нагласио да се конфронтација НАТО-а и Русије појачава, и да се односи могу упоредити с онима у време хладног рата. Но, признао је да војска мора да „обрати пажњу на економску кризу“ која је почела да угрожава реализацију одбрамбених програма. Упркос томе, али и смањењу одбрамбеног прорачуна, говорио је о модернизацији наоружања руске војске. У његовом излагању највише пажње изазвала је најава оснивања „сајбер-војске“.

– Пропаганда треба бити паметна, писмена и ефикасна – истиче Шојгу.

Зато су, додаје, створене снаге за информационе операције, које ће бити јаче и ефикасније од претходне управе која се бавила контрапропагандом.

– То је бескрвни сукоб, али ефекат зна да буде учинковитији од сваког убојитог оружја јер може да парализује сва тела власти у државама противницама – додао је одушевљено Балујевски који те јединице назива „војницима невидљивог фронта“.

Руски министар одбране рекао је да се такве снаге оснивају како би се Русија одбранила од ајбер и пропагандних напада са Запада, односно искључиво у одбрамбене сврхе, али део руских генерала није се сложио с том министровом оценом јер сматрају да Русија и ту мора да има иницијативу.

„Нека се бране“

– Нека се они бране од нас. Треба створити својеврсни државни стожер који се не би бавио само западном контрапропагандом, него би планирао информационо-психолошке офанзивне операције – поручио је председник Академије за геостратешку проблематику, генерал-пуковник Леонид Ивашов.

Шеф парламентарног Одбора за одбрану Владимир Шаманов изјавио је да су „информационе снаге“ важан сегмент националне одбране, исто као и нуклеарни и сваки други војни потенцијал, јер је „информациони рат саставни део опште конфронтације“.

– Требају нам специјалисти који откривају иностране диверзије у електронским, новинским и телевизијским платформама – напоменуо је Шаманов.

Заменик председника Канцеларије за одбрану и безбедност Већа Федерације Франц Клинцевич рекао је да Русија данас има пуно проблема с дезинформацијама које Запад убацује у руски информациони простор.

– Данас је информацијона конфронтација у првом плану. Траје борба за умове и свест људи – утврдио је Клинцевич.

Генерал Ивашов, пак, појаснио је како је данас најважније униптити противникову економску и војну моћ, поколебати и деморализовати становништво и људске војне потенцијале и дискредитовати политичке челнике, стога позива Шојгуа да „Русија пређе у напад у сајбер-рату“.

Према пропагандистима, треба унети потпуну збрку у информациони простор. Као главне руске информационо-пропагандне полуге на Западу идентификовани су ТВ-станица „Руссиа Тодаy“ (РТ) и агенција „Спутник“. Недавно је и главна уредница РТ-а, Маргарита Симоњан, изјавила да ће РТ и даље инСистирати на „алтернативној информацији“. Но, свакако да је свет ушао у нов начин ратовања, који је сада иступом министра Шојгуа добио и легитимитет.

Шојгу је објавио да је модернизовано готово 62 посто постојећег наоружања и опреме руске војске. Похвалио се да је Русија коначно премрежена радиолокацијском мрежом која ће одмах алармирати о сваком евентуалном или потенцијалном ракетном нападу на било који део Русије. Уз то, рекао је да је постављена 41 нова балистичка ракета.

– Оружане снаге формирале су 38 војних постројења беспилотног ваздухопловства, а број таквих летелица прелази две хиљаде – рекао је Шојгу.

Министарство одбране се противи увођењу „предвојничке наставе“ јер не треба „додатно милитаризовати друштво“, али хвали тзв. патриотске војне паркове за младе, у којима ће се саградити макета нацистичког Рајхстага како би се вежбали напади на некадашњи „смбол зла“.

 

Извор: Jutarnji list