Русија

РУСИЈА ШИРИ СВОЈЕ ГРАНИЦЕ: Путинов најпаметнији потез-цео свет ће зависити од њих

Министарство за природне ресурсе и екологију Русије саопштило је да се нада да ће комисија УН ове године размотрити захтев Русије за проширење њених граница на Арктику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима министра Сергеја Донског, комисија УН би требало да крајем фебруара ступи у контакт са руском делегацијом, те да би том приликом требало да буде размотрено мноштво питања.

„Надам се да ће специјалисти предочити додатна питања те да ће то допринети активнијем решавању овог проблема. У последње време Русија је представила јако пуно материјала, тако да се ове године очекује већи ангажман УН“, рекао је он.

Русија је 2001. године саопштила да претендује на проширење граница који би укључио континентални гребен Арктика који је изузетно богат енергентима, међутим та иницијатива је била одбачена због недостатка информација.

Убрзо затим организоване су експедиције које су испитале терен и установиле да се тамо налази око 4,9 милијарди тона енергената.

Потом је Русија 2015. године послала захтев УН како би проширила своје границе на Арктику захваљујући подводном гребену Ломоносова, а према конвенцији УН за поморско право неопходно је доказати континенталну природу свих геолошких структура на дну океана.

 

Извор: rs.sputniknews.com