Србија

Шокантно! Турска и САД гурнули Изетбеговића у СУКОБ СА СРБИЈОМ

Одлуку о подношењу захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије Бакир Изетбеговић је донео на наговор САД и Турске.
То за „ЕуроБлиц“ тврди некадашњи високи функционер Службе државне безбедности СФРЈ и Србије Божидар Спасић.

Он наводи да је информације о, како каже, пресудној улози Американаца и државног врха Турске у одлуци бошњачког члана Председништва БиХ да поново заоштри односе са Србијом и Српском добио од поузданих извора и бивших колега из обавештајног сектора, који су, према његовим речима, имали увид у поверљиве записнике с последњег састанка турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и Бакира Изетбеговића.

– Изетбеговићев последњи полутајни састанак с Ердоганом организован је у Анкари крајем децембра прошле године у јеку жестоких реакција на референдум, који је одржан у Српској поводом одлуке Уставног суда БиХ и оспоравања прославе 9. јануара. На том састанку Изетбеговић је добио пуну подршку турског председника за подношење захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде у спору који је БиХ водила против Србије. На том састанку чак су се предлагали и разни конспиративни називи за предстојећу Изетбеговићеву акцију у којој ће му турске власти, како је договорено, пружити сваку врсту помоћи – тврди Спасић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи да се приликом наведене посете Турској о којој су, како подсећа, извештавали и бројни федерални медији, бошњачки члан Председништва БиХ састао и са амбасадором САД у тој земљи Џоном Басом, од којег је Изетбеговић, према Спасићевим речима, такође добио подршку за покретање новог спора са Србијом.

– Амерички амбасадор у Анкари такође је храбрио Изетбеговића да покрене ревизију тужбе, обећавајући моралну и дипломатску подршку САД напорима бошњачке стране да „дође до правде“. Људи из обавештајног сектора Србије и Турске, у које иначе имам безгранично поверење, пренели су ми и то да је на састанку са Ердоганом Изетбеговић договорио и начине финансирања ревизије тужбе. С обзиром на то да из буџета БиХ, због противљења представника Српске у заједничким органима, не би могао да извуче ни пребијену пару за плаћање спора који ће коштати десетине милиона КМ, Изетбеговић је од турског председника добио обећање да ће ревизија бити финансирана преко разних фондова за помоћ исламском свету. Таквих фондова у Турској, иначе, има на стотине – истиче Спасић.

Да се раније тврдње бројних политичких странака и функционера РС о томе да иза Изетбеговићеве одлуке о подношењу ревизије „стоји неко много снажнији“, темеље на чврстим основама, сведочи и бивши министар унутрашњих послова РС Томо Ковач. Он тврди да је захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде из фебруара 2007. подржала и америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак.

– ЕУ није подржала Изетбеговићеву одлуку, за разлику од Амбасаде САД у Сарајеву – тврди Ковач.

Амбасада САД: Подршка правди

Одговарајући на питање „ЕуроБлица“ да коментаришу одлуку Бакира Изетбеговића о подношењу захтева за ревизију пресуде против Србије, из америчке амбасаде у БиХ саопштено нам је да су САД „одувек подржавале и подржаваће проналажење правде за жртве ратних злочина“.

– Стабилност у самој земљи и у региону мора остати главни приоритет за све. Позивамо све стране да се укључе у конструктиван дијалог који ће допринети превазилажењу тренутних политичких разлика – наводи се у саопштењу.

Извор: Blic.rs