Здравље Издвајамо Србија

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Упала крајника и плућа ће бити НЕИЗЛЕЧИВЕ због намирнице коју користимо СВАКОГ ДАНА

Епидемиолози упозоравају да због коришћења антибиотика за лечење животиња, чије месо улази у исхрану људи свакодневно у тањиру имамо одређену количину тих лекова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последица је све већа отпорност бактерија на антибиотике због чега ћемо почети да умиремо од упале плућа и других болести.

Због тога се недавно Европска агенција за лекове (ЕМА) Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) донеле закључак да би лекове требало свести на најмању могућу меру у лечењу животиња.

Како су стручњаци навели, антибиотике не треба давати да би се спречиле болести код крава, свиња, живине, већ треба увести вакцине, пробиотике, пребиотике и органске киселине.

– Одлично је што се ЕМА И ЕФСА упозориле на опасност, али не знам да ли ће произвођачи меса и послушати. Узгајивачи користе веома важне антибиотике за људе да би повећали приносе, односно убрзали тов.

Животиње их добијају, а грађани не знају да се ти лекови највише скупљају у јетри, па тако пилећа, говеђа и свињска џигерица садрже већу концетрацију антибиотика него флашица сирупа коју подигнете у апотеци – упозорава епидемиолог Радмило Петровић.

Он додаје да се у Румунији појавила туберкулоза чији је изазивач отпоран на све познате антибиотике, као и да се ми боримо са бактеријом клостридитијом, која се настанила у нашим клиникама, а која се јавља због прекомерне употребе антибиотика.

– Изазива сепсу или тровање крви. Ако се не престане са употребом антибиотика у производњи меса за људску исхрану, убудуће ће упале крајника или плућа бити неизлечиве – наводи Петровић.

Извор:СрбијаДанас.цом/Ало.рс