Издвајамо Свет

ТРАМП ГРМЕО НА ДИРЕКТОРА ЦИА: Кријете информације од мене!

Амерички председник Доналд Трамп назвао је телефоном и викао на директора Централнообавештајне агенције (ЦИА) Мајка Помпеа јер „није довољно одлучно“ одговорио на писања медија да обавештајна заједница скрива одређене информације од председника у страху да не процуре до обавештајних служби или званичника других држава, преноси ЦБС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До разговора је, како наводи ЦБС, дошло након што је „Волстрит журнал“ објавио у среду чланак о томе како обавештајна заједница скрива информације од председника.

ЦИА је наводе ЦБС-а оштро негирала у саопштењу за медије.

– Нисмо упознати с податком да се такво нешто икада догодило. Мисија ЦИА-е је да председнику достави најбоље могуће обавештајне информације и објасни основу својих процена. ЦИА није и никад неће скривати обавештајне информације од председника, тачка – наведено је у саопштењу.

Портпарол ЦИА Дин Бојд рекао је да Трамп и Помпео уопште нису разговарали о тој теми.

– Између директора ЦИА-е и председника није било разговора о чланку из Волстрит журнала ни пре ни након оглашавана Агенције о томе. Сама прича је била непрецизна и ми смо од ње морали да се оградимо – рекао је Бојд.

Причу је негирала и Бела кућа из које је саопштено кратко само да „председник није викао на директора ЦИА-е“.

С друге стране, инсајдерске информације говоре да је реалност битно другачија.

Како неименовани извори тврде, између ЦИА-е и Беле куће дошло је до „захлађења“ у протоку информација, јер агенција сматра да постоји опасност да дође до компромитовања сигурности државе.

Један од разлога је сигурно и тај што ЦИА има улогу у истраживању веза Русије и чланова Трампове администрације.

 

Извор: Блиц/Танјуг