Издвајамо Свет

ТРАМП МУ ОКРЕНУО ЛЕЂА: Порошенко више не може да се ослони на Вашингтон!

Игор Павловски, заменик министра одбране Украјине, потврдио је да су кијевске снаге извеле офанзиву у источној Украјини. У интервјуу за Спутњик руски политички аналитичар Сергеј Судаков изјавио је да су те активности повезане са доласком нове америчке администрације на власт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Све што се дешава у Украјини је театар, пре свега театар безнађа. Стратегија Петра Порошенка и европски приступ Украјини представљају делове слагалице под називом ’Изгубљена Украјина‘. Порошенко нема много времена да се одржи на власти и реши ситуацију након доласка Доналда Трампа у Белу кућу“, сматра аналитичар.

Судаков, који је професор на Академији војних наука, сматра да Порошенко схвата да „више не може да се ослони на Вашингтон“.

„Порошенко је дуговао своју верност Обамином тиму. Он је и даље споразумима везан за бившу америчку администрацију. А Трамп не воли дезертере. Истовремено смо видели да амерички председник схвата да Украјина није адут који може да искористи у својим односима са Москвом. То је разлог што ће Украјину претворити у проблем за Европску унију, а не за САД“, објашњава тај аналитичар.

У међувремену, ставови према Кијеву на Западу су се постепено променили, додаје он.

„Мислим да ће пакет споразума Минск 2 бити преуређен тако да Русија, Француска и Немачка могу да играју већу улогу. Почињемо да говоримо истим језиком са нашим партнерима. Политика лажи замењена је политиком прагматизма, јер постоји потреба да се обезбеди права процена ситуације и уложе истински напори за решавање проблема, а не да се води политика обмане или провокације“, каже он.

Ти коментари дошли су након најновијих сукоба који су избили у Донбасу.

Ситуација у близини градова Авдејевке и Јасиновате неколико дана је била напета. Постоје извештаји да је цивилима искључена вода и струја. Москва је изразила забринутост због акција Кијева у региону Донбаса и додала да су украјинске власти угрозиле мировне споразуме из Минска.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија има „поуздане“ информације које показују да су независне групе покушале да покрену офанзиву на територији под контролом Доњецке Народне Републике.

„Нажалост, не можемо да кажемо да је Кијев у стању да контролише све те групе“, додао је он.

„Ипак, агресивни поступци тих независних наоружаних група спроведени су уз подршку артиљерије украјинских оружаних снага.“

Украјинска војска и устаници у Донбасу међусобно се оптужују за недавну ескалацију насиља.

 

Извор: rs.sputniknews.com