Занимљивости Издвајамо

У кући држите ОТПАД на коме можете и да ЗАРАДИТЕ

Уместо што их складиштимо по оставама и фиокама, неисправну технику требало би да однесемо на рециклажу, и учнимо добру ствар за своје здравље, околину, а можда и новчаник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Опасност по здравље

Електронски и електрични отпад садржи отровне и врло често канцерогене супстанце, па је због тога опасан за људско здравље и нашу планету.

– Овај отпад, у зависности од категорије, садржи и опасне компоненте, штетне по здравље и околину, као што су баријум, тонери, фосфор, олово, жива, арсен и други, па се по класификацији сврстава у опасан отпад – објаснили су нам из „Випа“.

Само врло кратка изложеност баријуму узрокује слабљење мишића, оштећење срца, јетре и слезине. Жива може да оштети рад мозга, бубрега. А када труднице дођу у додир са живом, могу да угрозе и здравље свог детета. Кадмијум је такође штетан јер се таложи у бубрезима, каже за „Блиц“ Слободанка Јанковић, докторка у пензији. Кадмијум се налази у чиповима, па је врло вероватно да се и ова супстанца налази у вашим мобилним уређајима.

Шта можете да урадите

Уколико у својим домовима поседујете застареле и несправне уређаје, можете их однети у овлашћене рециклажне центре. Када су у питању моблини телефони које више не користите, можете их однети у продавнице мобилних телефона (под условом да су укључене у програм рециклаже уређаја).

– Стари или неупотребљив мобилни телефон наши суграђани могу однети у било коју Теленорову пословницу, одакле ће бити прослеђен на рециклажу – рекли су нам из ове фирме. Ипак, како су нам објаснили из „Випа“, ове фирме немају поврат од рециклирања, стога своје телефоне можете „добровољно“ однети, без новчане надокнаде.

– Тако је прописано законом, старе уређаје на рециклажу предајемо без икакве зараде од тога – објаснили су.

Постоји могућност зараде

Поједини рециклажни центри вам у замену за моблини телефон или неки други уређај ипак нуде новац. Иако је цифра минимална, уколико имате неколико уређаја за „бацити“, опет ћете боље проћи, него да за џабе држите отрован отпад код куће.

– Када су мали апарати у питању, за то не плаћамо, они се предају без надокнаде. С друге стране, уколико донесете лап-топ на рециклажу, добићете 280 динара – објаснили су нам запослени у једној фирми.

За кућиште од компјутера можете добити 330 динара, матична плоча кошта 150, док је монитор скупљи 20 динара. Највише ћете зарадити на телевизорима, које можете уновчити за 900 динара.

Шта се не рециклира у Србији

Штампане плоче, батерије, екрани, хард дискови, флопи дискови и остали оптички уређаји, компоненте су које се слабије рециклирају у Србији.

– Ове и сличне опасне материје се одлажу у посебно озрачене посуде у специјализованим просторијама. Након сакупљене довољне количине, они се пакују и извозе – испричали су за „Блиц“ у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Довитљиви Јапанци

Организатори Олимпијских игара у Токију најавили су да ће златне, сребрне и бронзане медаље правити од одбачених и рециклираних мобилних телефона и друге електронике. Сва три метала потребна за израду медаља налазе се у овим уређајима, а с обзиром на то да се у Јапану годишње одбаци око 650.000 тона електронског отпада, прављење медаља од рециклираног материјала им неће представљати проблем.

Извор:Блиц.рс