Издвајамо Регион

УДАРНА ВЕСТ! РЕВОЛУЦИЈА У РУМУНИЈИ: НАРОД ДИГАО УСТАНАК 300.000 демонстраната на улицама, велики сукоби с полицијом!

У Букурешту је дошло до сукоба између жандарма и дела демонстраната, након што су стотине хиљада људи и вечерас изашле на улице престонице и још неких румунских градова да протестују, пошто је влада хитно издала спорни декрет којим се смањују казне за корупцију, што би многе политичаре могло да поштеди кривичног гоњења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вичући „Лопови!“, окупило се око 3000.000 демонстраната у главном граду, процењују медији у недостатку званичних процена власти. Један број демонстраната је бацао флаше и петарде а припадници полиције су узвратили, преносе агенције. Већина демонстраната окупљених на тргу у Букурешту извикивала је „Не насиљу“, наводи румунска агенција.
Протести су одржани и у Клужу, Сибијуу, Темишвару и Јашију, јавили су румунски медији, а демонстранти су се разишли без инцидената.

Жандармерија је реаговала бацањем сузавца након што је група протестаната почела да их гађа бакљама, камењем и осталим тупим предметима. Неколико људи је повређено на протесту, преноси румунски Диги24.

Како се види на појединим снимцима, неколико објеката је запаљено, док се ватрогасци већ налазе на лицу места да спрече даље ширење ватре.

Сајт вести ХотЊуз (ХотНеwс) наводи да има 80.000 демонстраната што је „најмасовнији протест у Букурешту за 25 година“ – још од рушења социјалистичког поретка.

Демонстранти су и у другим градовима – Клужу (20.000), Темишвару (15.000), Сибијуу (10.000), као и другде.“Срам вас било!“, „Оставка!“, узвикују окупљени по јакој зими, противећи се ревизији Кривичног закона коју је припремила влада Сорин Гриндеануа, на власти мање од месец дана, од победе Социјалдемократа на посланичким изборима у децембру.

Они осуђују изненадно усвајање у уторак увече хитне уредбе која би могла политичаре ослободити неких оптужби. Побуна против тога јача већ десет дана.

Амбасаде САД, Канаде, Немачке, Француске, Холандије и Белгије су данас објавиле заједничку изјаву којом изражавају „дубоку забринутост“ због спорне уредбе која „подрива“ напредак Румуније у борби против корупције.

Европска комисија је такође изразила „велику забринутост“.Влада се огласила само једном поруком, министра правосуђа Флорина Јордаћеа на Фејсбуку, уз тврдњу да уредба „није тајна, нелегална или неморална“.


Министар правде Флорин Јордаке правдао је декрет, који је заобишао парламент и ступиће на снагу готово аутоматски, што је потребно „да би се закон ускладио са одлукама уставног суда“.
У јануару је влада премијера Сорина Гриндеануа објавила хитне декрете, што је изазвало гневне протесте широм земље и критике румунског председника десног центра Клауса Јоханиса, који је 2014. године изабран на основу програма против корупције.
„Ово је тужан дан за владавину права, којој су тежак ударац задали противници правде и борбе против корупције“, саопштио је јуче шеф румунске државе.
Јоханис је, чак, учествовао у првим демонстрацијама против законских измена.
Ројтерс наводи да је Румунија једна од европских држава са највећим степеном корупције у државној администрацији и многим областима јавног живота при чему су тужиоци навели да постоји око 2.000 случајева злоупотребе власти са укупном штетом од милијарду евра нанетом у протекле три године.
У недељу је, иначе, око 10.000 људи марширало Букурештом и другим румунским градовима у знак протеста против предлога владе да помилује више хиљада затвореника, док критичари тврде да ће тај потез уназадити напоре у борби против корупције.
Румунски премијер Сорин Гриндеану тражио је доношење хитне уредбе којом се влади омогућава да помилује затворенике како би помогла да затвори не буду пренатрпани.

 

Извор: Курир / агенције