Издвајамо Регион

ЂУКАНОВИЋ У ПАНИЦИ: Трамп ударио рампу Црној Гори на улазак у НАТО!

Трампова администрација је, сагласни су саговорници Спутњика, очигледно ставила рампу на пријем Црне Горе у НАТО, па је то главни разлог нервозе црногорског премијера Душка Марковића и његових оптужби на рачун руских званичника. У питању је, народски речено, безуспешно додворавање Северноатлантској алијанси, истичу аналитичари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црна Гора је, тврди за Спутњик историчар Александар Раковић, земља која се налази на ивици колапса у сваком смислу.

Тврдња премијера Марковића магазину „Тајм“ да су Црној Гори „руски званичници отворено претили и да су њихове (руске) службе биле у контакту с политичарима, СПЦ, НВО и неким медијима“, Раковић доживљава као изјаву каква се једино може чути у Дизниленду.

Заиста је бесмислено, чуди се овај историчар, да чујемо да су руски званичници претили црногорским званичницима, јер би то било нешто што бисмо сви знали пошто, како каже, руски званичници сигурно нису у четири ока претили црногорским званичницима.

Боли рампа од Трампа

„Марковић даје интервју америчком часопису у тренутку кад је јасно да је експресни воз НАТО интеграција Црне Горе застао тамо где се најмање надало — у Сједињеним Државама“, истиче за Спутњик новинар из Црне Горе Марија Николић.

ини се да бежање власти од референдума о уласку у НАТО, сугерише даље Николић, најбоље показује да је и њима јасно да народ у Црној Гори не жели да дели, како воли да каже бивши премијер Ђукановић, вредности атлантске породице.

Црногорски премијер Душко Марковић казао је у поменутом интервјуу да су тајне службе појединих чланица НАТО-а потврдиле информацију да је на изборни дан у Црној Гори припреман државни удар, те да су га организовала два припадника руске војне тајне службе.

„То је врло површна, аљкава изјава црногорског премијера како би се још једном додворио НАТО-у. Међутим, његов проблем је што је у чланку који је ’Тајм‘ објавио 16. фебруара, па онда у интервјуу који је објавио са Марковићем истог дана, казано да је високи званичник Националног савета за безбедност САД рекао да Бела кућа нема намеру да прихвати пријем Црне Горе у НАТО“, конкретан је Раковић.

На исту чињеницу — да Бела кућа тренутно нема план да подржи чланство Црне Горе у НАТО-у — указује и новинар Матија Николић.

„Ово би се могло протумачити и као вид притиска на Трампову администрацију да не жели да одбрани једну малу земљу која хита ка НАТО-у од једне, како је Марковић слика, страшне и велике Русије која жели да изазове крвопролиће. А одбрана је, наравно, у томе да САД ратификују Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у“, каже Николић за Спутњик.

Премијер Црне Горе, констатује даље Николић, отвара карте и јуче тешко оптужује Русију да су њени обавештајци организовали наводни државни удар који је требало крваво да се заврши, а већ данас три НАТО брода упловљавају у Луку Бар. Можда, пита саговорник Спутњика, као логистичка подршка Марковићевим речима?

Ускоро очи у очи са народом

„Марковић оптужује Русију, иако није изнео доказе, да нелегално упумпава новац у Црну Гору. Истини за вољу, његовом претходнику није сметало кад су руски грађани упумпавали милијарде евра у некретнине у Црној Гори, мада тада ништа нисмо чули негативно ни од Марковића, за кога важи да је био најбоље информисан у Црној Гори и увек је покривао високе функције“, подсећа Николић.

Да ли можда Марковић, пита на крају Матија Николић, увлачи тајне службе НАТО земаља и сам НАТО као нови доказ за очигледно танку оптужницу око „државног удара“ или се можда прича заоштрава и Марковић свим силама жели да увуче Црну Гору у НАТО.

Пројекат Црне Горе у НАТО-у је, наглашава Александар Раковић, очигледно пропао, ма шта Марковић и Ђукановић да кажу или да измисле.

Зато би, предлаже Раковић, овај црногорски двојац требало да се прилагоди новој реалности која је таква да ће се ускоро наћи очи у очи са народом Црне Горе.

Извор: rs.sputniknews.com