РУСИ ОТКРИЛИ зашто су продали АЉАСКУ Американцима!

Пре 150 година Русија је Америци продала Аљаску за симболичних 7,2 милиона долара. Само у току првих 50 година владавине над том земљом Американци су од ње зарадили бар сто пута више. Многи у Русији ни данас не могу са тим да се помире, па су створени бројни митови у вези са том трговином.

Говорило се да је Аљаска дата за дугове, поклоњена, уступљена у најам. Причало се и да су је Американци на превару узели од Руса. Говорило се и да је Аљаску продала Катарина Велика, а да је за добијени новац куповала балске хаљине.

Упркос распрострањеним легендама, Аљаска је продата 1867. године за време цара Александра Другог, а погодба је била поштена и обе стране су имале добре разлоге да је склопе. Одлука о продаји није била исхитрена, о томе се преговарало годинама.

Руски цар имао је тада разлога да одликује свога представника у Вашингтону верујући како је Американцима „подвалио“ огромно дивље пространство (величине два Тексаса) на којем нема ничега осим снега и леда. Осим тога, разлог за продају су биле и финансијске тешкоц́е у Русији и страх да би друге светске силе могле да преузму контролу над територијом.

Руски цар је по том питању имао и своје истомишљенике. Било је и оних који су предвидели експанзију САД и мислили су да ће продаја Аљаске допринети јачању партнерских односа са Америком. Осим тога, сматрало се и да би Русија требало своје напоре да фокусира на јачање позиције у Азији. Још један аргумент који је ишао у прилог продаје Аљаске био је тај да ће Русији временом бити све теже да штити своје удаљене територије.

„Продаја Аљаске била је практично неизбежна“, у изјави за Спутњик истиче историчар и водећи научни сарадник Института опште историје Руске академије наука Александар Петров.

„Главна идеја је припадала великом кнезу Константину Николајевичу, а суштина се сводила на три тезе. Прво, ми морамо да посветимо више пажње развоју Амура и Далеког истока. Друго, Руска америчка компанија је непрофитабилна и требало би је елиминисати. И на крају, Аљаску ћемо ионако изгубити, јер је под јаким утицајем САД, које су у развоју, и пре или касније ће те територије освојити. То су те три тезе, а било је и других аргумената. У принципу, ако се пажљиво анализира закључује се да је руску Аљаску теоретски било могуц́е задржати, али за то је била неопходна воља државе“.

Међутим, у том тренутку држава је имала друге бриге — Кримски рат само што се завршио, а новац је био потребан за обнављање флоте и војске, али и за бројне друге планиране реформе.

Постоји и мишљење да је Аљаска дата у бесцење. За 1,5 милиона квадратних километара земље Американци су платили само 7,2 милиона долара, тј. мање од 5 центи по хектару. Међутим, Америка је нудила и знатно мањи износ од тога — само 5 милиона долара, али је руска страна успела да истргује и извуче још пар милиона.

Међутим, многи у Русији су сматрали, а и даље сматрају, да је продаја Аљаске огромна грешка и кратковида одлука. Могуће је да су томе допринеле и приче о томе да није продата, већ да је дата у најам, а да је Американци просто нису вратили. Неки иду још даље и верују да је совјетски лидер Никита Хрушчов поклонио земљу Америци.

Све до 1959. године Аљаска чак није ни била званично америчка држава, наводно због „економске заосталости“. Прави разлог је, како су неки веровали, у томе што су Американци чекали да истекне период од 90 година, за који многи тврде да је био део уговора из 1867. године, према којем Аљаска није продата, већ само „изнајмљена“. Ипак, Хрушчов је 1957. године потврдио право САД на Аљаску.

Тек две године касније Аљаска је постала 49. држава САД, пошто је председник Двајт Ајзенхауер потписао право на власништво и извршење промене броја звездица на америчкој застави.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: