Избори Издвајамо Србија

АНТИДОТ ОТКРИВА: Вук Јеремић жени на приватни рачун у САД уплатио 650.000 ДОЛАРА!

Од септембра 2013. до јануара 2017. године Вук Јеремић са рачуна своје фирме у Србији на приватни рачун супруге Наташе у америчкој Ситибанци уплатио 650.000 долара, показало истраживање антикорупцијске мреже ‘Антидот’

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Досовски НАТО кандидат за председника Србије Вук Јеремић од септембра 2013. до јануара 2017. године уплатио је са рачуна своје фирме у Србији на приватни рачун супруге Наташе у америчкој Ситибанци чак 650.000 долара!

Овај фрапантан податак открила је антикорупцијска мрежа „Антидот“, чије је вишемесечно истраживање показало да је Јеремић исплату силног кеша на женин рачун правдао „трошковима за лечење“!?!

Истраживачи, међутим, тврде да постоје озбиљне индиције да је Јеремић на овај начин извлачио кеш са рачуна како би њиме касније, кроз уплате наводних домаћих донатора, незаконито финансирао своју председничку кампању!

Класично прање пара

Како је показало истраживање „Антидота“, од септембра 2013. до почетка ове године на Јеремићеве личне рачуне, као и на рачуне његове невладине организације ЦИРСД и предузетничке фирме „Вук Јеремић ПР Агенције за консалтинг“ уплаћено је чак 7.500.000 долара донација из страних извора!

„Од укупно 7.500.000 долара, организацији ЦИРСД су уплаћене донације у износу од 5.957.000 долара, Јеремићевој предузетничкој фирми 1.330.000 долара, док је на његов лични текући и девизни рачун ‘легло’ додатних 226.000 долара. У истом периоду Јеремић је са свог девизног рачуна уплатио ‘личну уштеђевину’ од 650.000 долара на рачун који је његова супруга Наташа отворила у САД наводно ‘за потребе лечења’. Постоји основана сумња да Јеремић овај новац, који је склонио на сигурно, сад користи у кампањи… Сумња се да је тај новац враћен у Србију у виду великог броја мањих донација уплаћених у фонд из ког се финансира Јеремићева кампања. Иако ће у извештајима после избора уплате бити приказане као домаће, јасно је да новац долази из иностранства“, наводи се у овом истраживању.

Јеремић се  није оглашавао овим поводом, одбио је да одговори на бројне позиве новинара Информера.

На другој страни, новинар „Антидота“ Марко Матић истиче да је Јеремићева консултантска фирма „идеална за прање новца и легализацију илегалног, прљавог кеша“.

Шта је још утврдило истраживање ‘Антидота’
На авионе потрошио чак 3,3 милиона, на хотеле
220.000 долара, узео 50.000 евра дневница!

* На авионске летове за пет година потрошио више од 3,3 милиона евра (најскупљи лет до Етиопије 2012. коштао фантастичних 70.000 евра)
* За ноћења у најелитнијим светским хотелима дао је више од 220.000 евра (најскупљи цех био у САД 2007. године, кад су три ноћи у „краљевској соби“ њујоршког хотела „Пенинсула“ коштале 3.000 евра)
* Као министар само на име дневница за службена путовања узео 50.000 евра у кешу
* Јеремић 2011. године, од 2. до 4. јула, са супругом Наташом гледао финале Вимблдона, што је плаћено 537.000 динара из државног буџета
* Сумња се да је Јеремић 2012. године, због низа пропуста приликом процене вредности имовине Србије, компанији „Енергопројект“ пренео власничка права на неколико парцела и објеката у иностранству и тако државу оштетио за 5,2 милиона евра
* Консултантској фирми Џона Подесте у САД исплаћено 2.37.000 долара из државног буџета за неодређене и непознате услуге лобирања
ПОДАЦИ АНТИКОРУПЦИЈСКЕ МРЕЖЕ ‘АНТИДОТ’

– Имате крајње сумњиве и нелогичне токове милионског новца који се крећу преко Јеремићевог приватног рачуна и рачуна његове супруге у САД. Ми основано сумњамо да је тај новац касније враћен у Србију како би се финансирала кампања коју управо гледамо… Све те паре сада долазе преко великог броја малих донатора, који уплаћују новац у фонд за Јеремићеву кампању, а што ће у извештају после избора бити приказано као домаћи извор. Све то је очигледна намештаљка… – наглашава Матић.

Народ као кусур

Зорана Михајловић, чланица Председништва СНС, каже да Јеремић ове изборе не види као прилику да се нешто добро уради за државу, већ као нову шансу да поправи лични финансијски конто.

То је радио и док је био у Тадићевој влади. Добио је велики новац као председавајући Генералне скупштине УН, а сада се види да је још већи новац добио као кандидат за генералног секретара УН. Интерес грађана Јеремићу дође тек као кусур! И пре кампање сам говорила да што више људи упозна Јеремића, то ће мање њих гласати за њега. Данас се види колико сам била у праву… – закључује Михајловићева.

 

Извор: Информер