Србија

БУДИТЕ ОПРЕЗНИ: Само овим људима морате показати личну карту, осталима НИКАКО!

Кренете у неку установу у РС – морате показати личну карту, дођете у мењачницу – не можете заменити новац без личне карте, чак се за плаћање рачуна или уласке у школе и хотеле тражи лични документ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У реду је за неке ствари, каже правник Александар Чичић из Бањалуке али понекад се претерује. Поготово кад се зна како се све то може злоупотребити.

– Мени се редовно дешава да ми траже личну карту лица за која знам да нису овлашћена да то раде. Имам случај пријатеља који је тако дао личну карту на увид једном телеоператеру, да га сада не именујемо, где су они направили њему уговор који је био направљен на дупло већи износ него што је њему било представљено на самом том разговору – рекао је Чичић.

Лични документи се морају дати само полицији , тврди Чичић, међутим, у пракси то баш и није тако. Ако неко има било какве недоумице о томе ко сме тражити личну карту на увид и у којим ситуацијама, може да се обрати Агенцији за заштиту личних података. Тамо су јасни – нема потребе кад је реч о плаћању рачуна, а посебна ставка је задржавање и копирање личне карте.

– Копија личне карте се може узимати само у случајевима када се ради о држављанству или другим, изричито законом прописаним случајевима. У свим осталим то је неосновано узимање личних података – рекао је Радован Кешељ из Агенције за заштиту личних података БиХ.

И правници се слажу. Али и подвлаче – најважније је бити опрезан!

– Ако их дајете у банци или другим лицима, нисте дужни, али ако их једноставно морате дати да бисте подигли новац или нешто, исто је битно да остане на пулту, односно да остане у вашем видном пољу – рекао је Чичић.

У сваком случају, грађани имају право да уложе приговор ако сматрају да су им повређена права у оваквим ситуацијама. На све ово и подсетник – пунолетни грађани су обавезни да са собом носе лични документ.

 

 

Извор: Srbija Danas/Blic.rs