Регион Србија

ДА СЕ СПРЕМИМО: Ево шта чека СРБИЈУ ако Македонија „ЕКСПЛОДИРА“

Скопље — Некадашњи председник македонског парламента и професор Саво Климовски каже да ниједна земља Балкана неће бити мирна ако у Македонији избију нереди.
Климовски, који је накратко био и председник Македоније након Кира Глигорова, каже за „Блиц“ да Балкан не сме да „се опушта“.

„Сви бисмо били наивни када бисмо поверовали да су Албанци ово кукавичје јаје подметнули после избора. У питању је план шире геостратешке политике који је скован у Тирани, а запечаћен у Приштини. Његови творци су Еди Рама и Хашим Тачи који то и не крију“, каже он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Климовски додаје да би они сада брже – боље да искористе ситуацију док се нова америчка администрација није усталила да прогурају своје амбиције.

„Па замислите да се један председник меша тако транспарентно у унутрашње ствари друге државе. То је озбиљна ствар“, каже Климовски који је инаце аутор неколико десетина књига о уставном праву и политичким системима.

Он наглашава да је Македонија увек била експериментално подручје идеје о Призренској лиги, а да би криза могла да се прелије не само у Србију, вец и шире.

„Ако мислите да се нешто мења у политици према братском српском народу, то је само периферни део велике стратегије која покушава да се инсталира, а она је заснована на никад напуштеној идеји о Призренској лиги и ономе што се затим дешавало на балканским просторима. Македонија је увек била део где почиње да се експериментише за завршни део тог плана. Не знам да ли су Грци свесни да је следеће питање Епир, а Срби југ земље, од Бујановца… то је једна повезана композиција“, напомиње Климовски.

Некадашњи председник каже да су у питању „мутне игре“ напомињући да је Заев „врло вероватно раније обећао Албанцима подршку платформе у замену за власт“.

Климовски додаје да о томе брује све албанске телевизије у Македонији да су се они су се отворено радовали.

„У Скопље су чак стигли и из Стејт департмента како би проверили какву је улогу одиграо и колико је новца потрошио амерички амбасадор на изборе. Мислим да их је јако заболело (Албанце и Заева) што народ излази, од најмлађих до пензионера, и то нестраначки опредељених, да мирним протестом покажу: Немојте да се играте са стрпљењем македонског народа јер то неце проћи, то се не да“, категоричан је Климовски.

На питање да прокоментарише и резолуцију која би Србе оптужила за геноцид над Албанцима између два светска рата, Климовски је јасан и каже „да су то невиђене глупост!“

Он наводи да се српски народ с правом ражестио.

„Па 1912. још није ни постојала албанска држава и сад ми треба да изгласамо неку резолуцију у Скупштини да се вршио геноцид над њима. То су небулозе и глупости које нормалан ум не може да свари“, наводи Климовски.

Он каже да то није засновано ни на једном документу и да је то комплетна неистина.

„Они су тада били минорна група што су показивали сви статистички подаци СФРЈ, а данас чак одбијају и попис јер се зна да их је премало да би тражили толика права“, додаје он.

Климовски отворено подржава потез председника Иванова позивајући чак и судове да преиспитају статутарне одредбе албанских партија.

Он додаје да је Иванов исправно поступио одбивши да да мандат јер они траже двојезичну државу, промену свих државних симбола.

Климовски каже да су то све обележја суверенитета народа, а и противуставно је, додајући да ако су то циљеви једне партије онда суд мора одмах да преиспита статут и да их укине јер ниједан суд не може да легализује партију у којој су елементи рушења уставног поретка.

„Иванов је јасно рекао да не може да да било коме мандат за састав владе уколико та албанска платформа буде основа коалиције. Па замислите да неко вама у Србији то тражи“, наводи он.

Као најбоље решење, Климовски види нове изборе, али и нови Устав.

„Мора се распустити скупштина и расписати нови избори, а можда и да се донесе одлука да се сазове уставотворно Собрање и да се приступи изради новог Устава на основу промењених околности. Да се ту преиспита и Охридски договор и коначно да на референдуму исход да народ Македоније“, закључује Климовски.

Извор: Tanjug