Издвајамо Регион

ИВАНОВ НИЈЕ ДАО МАНДАТ ЗАЕВУ ЗБОГ „ТИРАНСКЕ ПЛАТФОРМЕ: Хан побеснео, Заев га оптужује за државни удар!

Скопље — Упркос свим притисцима међународне заједнице, Ђорђе Иванов није дао Зорану Заеву мандат за састав владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зоран Заев је прикупио 67 посланичких потписа, шест више од неопходних 61, а дан уочи посете шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини Скопљу, македонски председник је одбио да му дâ мандат.

Ово одбијање Иванова одјекнуло је као бомба, судећи по насловима домаћих и иностраних електронских медија, а суштина је одлуке Иванова да, како је рекао, не може дати мандат некоме ко угрожава независност и суверенитет Македоније.

Давање мандата за састав нове владе Заеву од Иванова су тражили европски комесар Јоханес Хан и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Иванов је притом пре свега истакао да је реч о платформи албанских партија, којима су оне условиле подршку Заеву.

Албанци су, наиме, платформу за подршку новој македонској влади донели још у јануару уз подршку званичне Тиране, па се тај документ у Скопљу још назива „Тиранска платформа“.

Реч је о платформи коју су усвојиле три албанске партије ДУИ, покрета Беса и коалиције Алијанса за Албанце, а којом се, између осталог, тражи увођење албанског као службеног језика, решавање спора око имена Македонија, отварање дебате о застави, химни и грбу Македоније, као и равномерна заступљеност Албанаца у државним структурама.

Позива се и на усвајање резолуције о Собрању којом се, како се тврди, осуђује „геноцид над албанским народом у Македонији“ у периоду 1912. до 1956. године, пренела је македонска телевизија Телма.

Платформа подразумева седам главних тачака, међу којима се истиче да Албанце треба сматрати конститутивним народом Македоније.

Захтева се и употреба албанског језика на свим државним нивоима, као и да у Уставу треба да стоји да су званични језици Македоније „македонски са својим ћириличним писмом и албански са својим алфабетом“.

Албанци захтевају и дебату о застави, химни и националним симболима, „тако да они одражавају мултиетничност друштва и етничку једнакост“.

Такође, Албанци траже и стварање „интегрисаног граничног управљања“ на границама са Косовом и Албанијом, што се може протумачити као покушај стварања „велике Албаније“.

Експерти су захтев за двојезичност окарактерисали као „небулозан и антиуставан предлог“, као и да је та платформа „озбиљан ударац на јединство Македоније, уништавање концепта цивилног друштва и рестаурацију националних позиција што доводи до бујања национализма“.

Питање „двојезичности“ је окарактерисано и као први корак ка федерализацији и распарчавању државе, као и да Македонија никада не би могла да буде двонационална држава, пошто у њој живе и грађани других националности.

Лидер македонских социјалдемократа Зоран Заев изјавио је да је председник Македоније Ђорђе Иванов „извршио државни удар“.

Он је то рекао након одлуке Иванова да му не додели мандат за састав нове владе.

Иванов мора да повуче одлуку и додели мандат за формирање нове владе, будући да га устав обавезује на то да не сме да негира већинску вољу грађана преточену у 67 мандата посланика, поручио је Заев у обраћању јавности, јавила је МИА.

„Иванов је увукао Македонију у дубоку кризу са несагледивим последицама по државу и грађане“, рекао је Заев и додао да шеф државе на тај начин спречава легалан и легитиман трансфер власти.

Заев, лидер Социјалдемократског савеза Македоније, позвао је грађане да остану мирни и на линији демократских процеса који воде ка формирању нове реформске владе у Македонији која ће се, како је рекао, фокусирати на реалне потребе грађана и државе, као и на владавину права.

Хан: Сви лидери, па и председник морају поштовати исход избора

Високи комесар ЕУ за проширење и добросуседску политику Јоханес Хан огласио се поводом данашње одлуке македонског председника Ђорђа Иванова да не да мандат за састављање нове владе лидеру СДСМ-а Зорану Заеву.

Хан је преко Твитера поручио да „сви лидери, укључујући председника морају да поштују исход недавно одржаних избора“.

Он је додао да очекује да сви политички лидери и институције дозволе да демократски процес тече својим током а у интересу грађана.

Извор: Танјуг