Издвајамо Свет

ИЗБОРИ У НЕМАЧКОЈ: Да ли ће Социјалдемократе данас скинути Меркелову са власти?

Фото: Јутјуб

Важан тест за обе странке

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Сару, једној од најмањих немачких савезних покрајина, данас су почели избори за локални парламент који се доживљавају и као први велики показатељ политичких односа у години у којој Немци бирају и нови састав Бундестага.

Ови избори представљају тежак тест за конзервативну партију канцеларке Ангеле Меркел, Хришћанско-демократску унију (ЦДУ), наспрам противничке Социјалдемократске странке Немачке (СПД) левог центра на челу с њеним новоизабраним председником Мартином Шулцом, који је уједно и противкандидат Меркелове на изборима за канцелара који ће бити одржани за шест месеци.

Одлучујућу улогу у одговору на питање ко би наредних пет година могао да влада овом немачком савезном покрајином могла би да одигра странка Левица, којој се прогнозира 12,5 одсто гласова, чиме се отвара и могућност прве такозване црвено-црвене коалиције између СПД-а и Левице у некој западној савезној покрајини, оцењује Хина.

Канцеларка Меркел је у четвртак на скупу у Сару упозорила на могућност левичарске коалиције у тој покрајини.

– Не желимо да у недељу враћамо сат уназад, желимо да сат иде напред- истакла је она.

Иако Сар има свега 800.000 бирача, данашњи избори би могли бити први конкретни показатељ стварне популарности СПД и Шулца.

О наглом порасту популарности СПД сведоче анкете, према којима је „Шулц-ефект“ за само неколико седмица ту странку по популарности изједначио с владајућом Унијом ЦДУ/ЦСУ те СПД сада на савезном нивоу ужива подршку од око 30 посто бирача.

У Сару је, као и на савезном нивоу, последњих пет година на власти демохришћанско-социјалдемократска коалиција на челу с премијерком Анегрет Крамп-Каренбауер, а главна борба се води између садашње премијерке и кандидаткиње СПД Анке Рехлингер.

Иако најновије анкете дају предност ЦДУ-у – 37 одсто подршке, испред СПД који може рачунати на 32 одсто подршке бирача – аналитичари су непосредно уочи избора оценили исход као потпуно неизвестан, у зависности и од тога да ли ће странка Зелени успети да пређе изборни праг од пет посто.

Међутим, на западу је изузетак управо Сар, и то захваљујући Оскару Лафонтену, бившем шефу СПД који се након свађе са бившим социјалдемократским канцеларом Герхардом Шредером одметнуо и основао сопствену странку WАСГ, која се касније спојила с источнонемачким ПДС, након чега је настала данашња Левица.

Левица би, према прогнозама, могла да освоји 12,5 одсто гласова, чиме се отвара и могућност прве такозване црвено-црвене коалиције између СПД-а и Левице у некој западној савезној покрајини.

Иста констелација, с Левицом као већим партнером, већ је годинама на власти у неколико источнонемачких савезних покрајина, као и у граду-савезној покрајини Берлину, указује Хина.

Црвено-црвена коалиција у Сару би могла бити и сигнал кад је реч о изборима на савезном нивоу, оцењује та агенција, наводећи да су, након доласка на чело СПД-а Мартина Шулца, који представља леву фракцију унутар странке, све гласније спекулације о коалицији странака леве опције, СПД-а, Левице и Зелених, на савезном нивоу.

Што се тиче Алтернативе за Немачку (АфД), она у Сару може рачунати на око шест одсто гласова, закључује Хина.

Извор:Танјуг