Регион

КОЛИНДА ПОЛУДЕЛА ЗБОГ СРПСКИХ МИГОВА: Шта се дешава са нашим авионима?

Председница Хрватске и врховни командант Оружаних снага те земље Колинда Грабар Китаровић данас је ненајављено обишла авионе Хрватског ратног зракопловства (ХРЗ) и изразила забринутост због стања МиГ-ова 21.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је то учинила приликом посете касарни „Пуковник Марко Живковић“ на Плесу, где је организован дочек 5. Хрватског контингента који се вратио из мисије „Одлучна потпора“ у Авганистану, преноси Хина.

Како је наведено из кабинета хрватске председнице, она је и даље забринута због стања материјалних ресурса, односно авиона МиГ-21.

Наводи се да је Грабар Китаровићева нагласила важност борбене спремности ХРЗ и безбедности авиона као темеља за обављање задатака. Она је додала да никада неће ни у ваздуху ни на земљи допустити угрожавање људских живота.

„Врховни командант Оружаних снага и надаље ће се снажно залагати за модернизацију материјалних ресурса и за то да се током 2017. донесе коначна одлука о куповини нових борбених авиона“, напомиње се из њеног кабинета.

Мотор „МиГ 21“ Хрватског ратног вадухопловства изненада се угасио током лета у среду, а трагедија је избегнута искључиво захваљујући присебности пилота који је успео да га поново упали и сигурно слети у вадушну базу на Плесу, објавио је јуче хрватски „Дневник Нове ТВ“.

Према наводима тог медија, који се позива на поуздане изворе, инцидент се догодио на лету изнад Бродско-посавске жупаније, а у тренутку када је мотор „МиГ 21“ престао да ради преко радио-везе се чуло: „Пада као цигла!“.

У хрватском Министарству одбране нису потврдили али ни демантовали да се мотор угасио, већ су само саопштили да је у питању „један технички проблем“, пренео је Јутарњи лист.

„Можемо потврдити да се догодио један технички проблем на авиону током лета, након чега се авион вратио у ваздушну базу на Плесу. У овом тренутку још се обављају сви потребни технички прегледи како би се утврдило због чега је дошло до тога“, навело је то министарство.

Иако је претходно најављено да ће „мигови“ Хрватског ратног ваздухопловства летети ове недеље од понедељка до петка, данас ипак нису летели, наводи „Дневник Нове ТВ“.

Јутарњи лист објавио је у среду да је техничка исправност хрватских борбених авиона „МиГ-21“ драматична јер су од укупно 12 за обављање задатака способна само четири, о чему је начелник Главног штаба генерал Милан Шундов обавестио председницу Хрватске и врховног команданта Колинду Грабар Китаровић.

Позивајући се на неименоване изворе из војних кругова, лист наводи да су за обављање задатака способан један једносед и три двоседа.

Хрватска председница изјавила је, коментаришући писање медија да су хрватски МиГ —ови у лошем стању, да је оно што је „летимично видела у извештају — прилично забрињавајуће“

 

Извор: rs.sputniknews.com