Издвајамо Свет

НЕШТО СЕ СПРЕМА – ПУТИН УПУТИО УПОЗОРЕЊЕ: Русија ће судити Израелу у Сирији, на основу “њихових дела, а не речи“!

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће споразуми између Израела и Русије у вези Сирије бити засновани на њиховим делима, а не њиховим речима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Путин је већ рекао Израелу да је њихова “игра“ у Сирији завршена…

Сиријски изасланик УН-а Башар Џафари је рекао да је Путин послао јасну поруку Израелу да су се правила игре у Сирији променила и да је њихова слобода да делују на сиријском небу завршена. Израелски премијер Бењамин Нетањаху је ипак рекао руском председнику да ће Израел наставити ваздушне нападе у Сирији.

Сирија је употребила противавионску ватру против израелских авиона прошлог четвртка увече, оборивши један и погодивши други авион у знак одмазде за израелске ваздушне нападе против војних мета у близини Палмире.

У сугестивној, али некако загонетној изјави, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је нагласио да ће Москва узети у обзир израелске акције – а не речи – у Сирији, и сходно томе реаговати.

“Русија ће просудити како се тачно овај споразум спроводи од стране наших израелских партнера, не на основу онога што кажу, већ како се понашају“, истакао је Лавров.

“Током последње посете израелског премијера Бењамина Нетањахуа Москви, он и председник Русије Владимир Путин су постигли јасан договор о начину на који би руска и израелска војска могле да сарађују по питању ситуације у Сирији“, рекао је Лавров коментаришући прошлонедељне израелске нападе на места сиријских оружаних снага у близини Дамаска.

Раније ове недеље је објављено да је сиријски изасланик УН-а Башар Џафари рекао да је сиријска употреба противавионских ракета на израелске борбене авионе била “порука“ од Путина.

Израелски амбасадор је позван од стране Москве након ваздушних напада у петак, а појавили су се извештаји да су руски војни саветници деловали само неколико километара даље од области која је била на мети израелских удара, тако да сигурно постоје посредни докази који подржавају Џафаријеву тврдњу.

Али израелски премијер Бењамин Нетањаху инсистира управо на супротном – да Путин схвата да “уколико је изводљиво са обавештајне и војне тачке гледишта – Израел ће нападати мете у Сирији“.

Изјава Лаврова указује на то да Русија и Израел имају неку врсту договора о Сирији – и да Москва није задовољна начином на који се спроводи.

Сада је питање: Шта овај споразум подразумева?

 

Извор: Wебтрибуне.рс