Издвајамо Србија

НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ! „Једну девојчицу са косом као свила, НАТО је убио тог АНЂЕЛА без крила!“ (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Милица Ракић девојчица која је настрадала у НАТО бомбардовању постала је симбол страдања Србије у тој агресији

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сутра се навршава 18 година од Нато агресије над Србијом, а једна од жртава бруталних напада на нашу земљу је девојчица Милица Ракић.

Те 1999. године освануо је пролећни 17.април. Бомбардовање је почело двадесетак дана раније, и породица Ракић је мислила да горе не може бити… Нажалост преварили су се.

Око 21 сат, тог кобног 17. априла сирене су означиле ваздушну опасност. „Милосрдни анђео“ је кренуо у још једну своју геноцидну мисију. Само 45 минута након тога ракета погађа кућу породице Ракић у Батајници… Погађа девојчицу која није била ни свесна да се око ње одвија рат, погађа трогодишњу Милицу Ракић! У пролеће, када се све рађа, Милица је умрла.

Мала Милица је била на ноши у купатилу… Мама ју је само на трен оставила како би јој припремила кревет за спавање, међутим није ни знала да ће тај кревет остати празан и да ће њена ћерка заспати сама пре него што је мама спусти у топлу постељу.

Врата на купатилу су била отворена. Зачула се јака детонација, стакла су попуцала, плочице и фасада, све се разлетело! Како је раније испричао, Жарко, тата страдале девојчице утрчао је у купатило. Тај призор ће му зувек остати у сећању: дете му је лежало мртво на поду, око ње је било препуно крви, али надао се да је Милица и даље жива… Узео ју је у руке, сјурио се низ степенице, однео у ауто и превезао у болницу, међутим тамо су могли само да констатују смрт.
Бомбардовање СР Југославије

НАТО је 24. 3. 1999. године у 20 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених.

Вест о смрти мале Милице потресла је читаву земљу! Ионако бесни на неправду која им се догађа, народ је био још огорченији на НАТО трупе које су усмртиле недужну трогодишњу Милицу Ракић.

Комшије несрећне породице су са ужасима описивале стравичан догађај. Један од суседа је изјавио: „Чуо сам детонацију. Онда сам чуо врисак. То је био најужаснији врисак који сам икада чуо у животу. Онда кукњаву и запомагање.”

Бол не јењава, туга не престаје. Родитељи мале девојчице снагу су нашли у старијем сину Алекси, али и у ћерци, коју су добили након Миличине смрти. Наиме, у тренутку трагедије, мама трогодишње девојчице је била је трудна, а за то је тек после несреће сазнала. Трудноћу је провела на путу до и од места вечног починка прве ћерке.

Породица Ракић и даље живи на истом месту, на зиду и даље су остале рупе од гелера… То се да поправити, али шта ће са рупом у души која је остала после Милице? Кроз њу ће увек дувати оштри, хладни ветрови…
Споменици

Споменик девојчици Милици Ракић страдалој у НАТО бомбардовању 1999. године налази се у Ташмајданском парку у Београду. Биста Милици Ракић постављена је трећи пут на споменик деци жртвама настрадалим у НАТО бомбардовању, јер је два пута била мета вандала.
Да се не заборави

Српска Павославна Црква је покренула иницијативу да се Милица Ракић канонизује, што значи да ће бити проглашена за свеца. У манастиру Тврдош, који се налази на самом југу Републике Српске, код Требиња, направљена је фреска са ликом Милице Ракић, а праве се и иконе. На фресци пише: “Св.н.муч. од НАТО. Милица дете“.

О малој Милици Ракић спеване су најлепше и најдириљивије песме, издвајамо неке од најпотреснијих стихова:

Јадна мајка чупа косу,
Грли лутке Миличине,
И Алекси сину рече:
“Ето иде сека сине“.

„Ево новац па отиђи,
У цвећару срећо мила,
Купи твојој малој секи,
Три црвена каранфила.

Нека ти их замотају,
Црном траком људи неки,
И напишу брат Алекса,
Са љубављу својој секи.

То је задње што јој дајеш“-
Уплакана рече мати –
„Никад више твојој секи,
Нећеш поклон куповати,

Твојој секи још се нису,
Ни пелене осушиле,
А погибе као жртва,
Најмоћније свјетске силе“.

Фото: Фејсбук

Извор: srbijadanas.com