Издвајамо Свет

НОВИ НАПАД У ФРАНЦУСКОЈ: Упао у школу наоружан до зуба и ранио осморо

Осам особа рањено је данас у пуцњави у средњој школи у градићу Грас на југу Француске, а према тврдњи локалних власти не ради се о терористичком нападу, већ о инциденту везаном за двоје ученика школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француска полиција је објавила да је ухапшен 17-годишњи ученик средње школе „Алексис де Токвил“ у градићу Грас, на југу земље упао у школу и пуцао на директора и ранио га, а према тврдњи упућених у истрагу, имао је и помагача. Како је наведено, ухапшени „изгледа да није од раније познат полицији“. Нападач је имао и помагача, који је побегао са лица места.

Код ухапшеног ученика пронађена је пушка, пиштољ, револвер и две гранате.

– Један је ухапшен, а други је побегао. Завладала је паника и ученици су потражили уточиште у оближњем супермаркету – пренели су медији.

Портпарол француског Министарства унутрашњих послова је рекао је да је осам особа рањено у пуцњави.

Тинејџер је напад извео након што је гледао видео снимке о масовним пуцњавама у америчком стилу, саопштило је француско Министарство унутрашњих послова.

Одмах након пријаве инцидента, француска влада издала је упозорење на терористички напад, а градске службе преко Твитера издале су упозорење на опасност и замолиле суграђане да остану у својим домовима.

Свим школама у Грасу блокиран је приступ, а министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев прекинуо је посету подручју северне Соме због ове пуцњаве, као и писма бомбе која је раније данас експлодирала у канцеларијама ММФ у Паризу.

Градић Грас налази се на 40 километара од Нице где је у јулу прошле године извршен један од најтежих терористичких напада у Европи. Француски држављанин пореклом из Туниса Мохамед Лахоуаи Булел (31) камионом тешким 19 тона газио је људе на градском шеталишту током прославе државног празника Дан Бастиље. У том нападу, за који је одговорност преузела Исламска држава, погинуло је 84 особе, а повређено више од 180.

 

Извор: Блиц