Здравље Издвајамо

ПОДМУКЛО ТРУЈЕ НАШЕ ТЕЛО: Ево зашто треба да избегавамо пире кромпир

Научници сматрају да је штетна наша прерада основних намирница, те да је здравије да их једемо што једноставније спремљене

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Родни Билтон, професор биохемије са универизета у Ливерпулу је провео 15 година истражујући шта и како јести да бисте били здрави и витки.

Једите незреле банане

Зелене банане, као и цела зрна житарица, поврће и биљна влакна, садрже отпорни скроб. То је најбољи облик влакана, која се спорије апсорбују и дају више енергије. Иако спада у угљене хидрате, ова врста скроба не подиже ниво шећера у крви и не представља ризичну храну за дијабетичаре. Такође, скроб из зелених банана активира лучење хормона глукагона, који подстиче организам да брже сагорева масти.

Ако унос шећера држите на минимуму, већа је вероватноћа да постигнете и одржавате витку линију. Начин на који припремамо храну утиче на то колико ћемо шећера конзумирати. На пример, унећемо у организам чак 25 процената више шећера из кромпира ако га скувамо и направимо пире.

Кромпир и други угљени хидрати садрже доста скроба. Када се скроб кува и прави пире, више скроба се претвара у шећер, у поређену са другим начинима припреме кромпира.

То није случај само са кромпиром. На пример, више ћете шећера из јабуке унети у организам ако је скувате и направите од ње кашу или правите сок, него ако је једете у свежем стању.

Пијте воду да смањите болове у кичми
Према истраживањима, чак 75 процената људи уноси мање течности у организам него што је дневна препоручена доза. То не утиче само на линију, већ и на болове. Наиме, научна истраживања откривају да 8 до 10 чаша воде дневно може смањити болове у кичми и зглобовима код 80 процената људи. То је због тога што у случајевима дехидратације течност у зглобовима постаје гушћа и формирају се кристали уричне киселине, који се иначе углавном избацују путем мокраће.

Тако могу настати болови у зглобовима.

Поред позитивног утицаја на здравље, вода може убрзати метаболизам и утицати позитивно на вашу линију. Истраживање које је објављено 1999. године у стручном часопису Интернатионал Јоурнал оф Цанцер, показало је са конзумирање пет чаша воде дневно може смањити ризик од рака дебелог црева за 92 процента.

Добра хидратација повећава проток крви кроз јетру, чиме се потенцијално канцерогене материје брже избацују из организма.

Пажљиво са тофу сиром
Код особа које унос протеина из меса потпуно замене тофу сиром, може да се јави недостатак минерала. Ова намирница се прави од зрна соје, која садрже супстанцу која се назива фитична киселина. Она може да блокира апсорпцију важних минерала, као што су калцијум, магнезијум, бакар, гвожђе и цинк. У Јапану се због тога уз ову храну једу и намирнице попут мисоа и натоа, који се ферментишу бактеријом Басиллус субтилис. Ова бактерија смањује ниво фитичне киселине.

Једите као људи из племена Масаи
Већ дуже време влада мишљење да превише масна храна изазива гојазност. Као последица тога, људи све више једу прерађену храну, угљене хидрате. Међутим, исхрана неких народа обилује мастима, а они су опет здрави. Чланови племена у Источној Африци, попут Масаија, дневно унесу и до 400 грама животињске масти, док се у Британији препоручује 60 грама масти дневно. Масаи имају низак ниво холестерола и не пате од срчаних обољења.

Воћни шејкови крију опасност

Наш организам има ограничн капацитет да прихвати висок ниво фруктозе – шећера који је присутан у шејковима и смутијима, али и у другим заслађивачима који се користе за припрему посластица. Висок ниво фруктозе утиче на производњу инсулина, па претеран унос може да изазове гојазност и дијабетес типа 2.

Извор:стварукуса.рс