Русија

ПУТИН ПРИКЉУЧУЈЕ РУСИЈИ ЈОШ ЈЕДНУ ДРЖАВУ: НАТО пакту испред носа, Јужна Осетија улази у састав Федерације?!

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)
Руски председник је наредио потписивање уговора којим ће се оружане снаге одметнуте грузијске покрајине Јужне Осетије уклопити у структуру Војске Русије
Како јавља Ројтерс, Грузија је осудила потез руског председника Владимира Путина, а може се очекивати да ће исто учинити бројне западне државе, уз оптужбу да Кремљ у тишини припрема анексију дела територије друге суверене државе, након што је исто урадио с украјинским Кримом пре две године, пише загребачки Јутарњи лист

Москва де факто већ годинама контролише Јужну Осетију, планински регион на североистоку Грузије, али је досад тај регион службено третирала као независну државу, додуше међународно непризнату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према тексту предлога за који Путин инсистира да се потпише што пре, сепаратисти у Јужној Осетији би уз благослов Москве требало да прихвате нове оперативне процедуре за њихове оружане снаге, док ће структура и циљеви тих оружаних снага бити формирани у договору с Русијом, преноси „Јутарњи лист“.

У споразуму такође стоји да се припадници оружаних снага Јужне Осетије могу пребацити у Оружане снаге Руске Федерације у руској бази у Јужној Осетији. Надаље, сепаратисти ће смањити сопствене оружане снаге у складу с бројем нових војника које у својој бази запосле Руси. Уговор са сепаратистима требало би да закључе руски министри одбране и спољних послова.

Грузијски министар спољних послова Микхеил Јанелидзе је ту најаву жестоко осудио.

– Било који споразум између Руске Федерације и де факто водства Јужне Осетије није легитиман. Такви кораци не воде према очувању мира и нарушавају мировни процес, нужан за разешење конфликта- наведено је и у изјави Јанелидзеа.

Јужна Осетија се од Грузије одвојила у рату након распада Совјетског савеза, а ситуација је додатно ескалирала 2008. године када је Русија у Јужну Осетију послала своје трупе са објашњењем да жели да заштити цивиле те покрајине од грузијских снага. Грузија је, уз дипломатску, али не и војну подршку западних сила, тај потез назвала обичном отимачином територија.

Након кратког рата Русија је признала Јужну Осетију као независну државу, али њихов потез је следила тек неколицина других међународно признатих држава. Критичари руске спољне политике пак сматрају да је интервенција у Јужној Осетији била само експеримент за каснију анексију украјинског полуострва Крима.

Извор: informer.rs/jutarnji list