Издвајамо Србија

РОЈТЕРС О ПРЕЛЕТАЧЕВИЋУ: Бели као Роки и Гандалф, власт се више не смеје!

Београд — Прича о српском председничком кандидату Љубиши Прелетачевићу Белом почела је као шала, али политички естаблишмент се више не смеје, пише Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе, све је почело као шала и начин да се дискредитује власт на локалним изборима прошле године „у оронулом граду Младеновцу у централној Србији“.

Студент Лука Максимовић (25) у белом оделу, са превеликим златним сатом и шареним прстеном, у кочији коју вуку коњи пролази кроз Младеновац, обећава послове и кеш за све који ће му дати глас“, речи су којима почиње текст.

Како наводе, „преузео је улогу најгоре врсте политичара – љигавог преваранта којег зове Љубиша Прелетачевић Бели“, а потом објашњавају да Прелетачевић на српском значи „неко ко мења политичке партије због личне користи“.

„Само смо се зезали“, каже Максимовић, а Ројтерс истиче: „Али српски политички естаблиштмент се више не смеје“.

Председнички избори заказани су за 2. април, а истраживање јавног мњења објављено у понедељак показује да је Максимовић други, далеко иза главног фаворита премијера Александра Вучића, наводе они.

„Такав резултат, једва недељу дана од како је Максимовић ушао у трку, јесте осуђујућа пресуда намученој српској опозицији и забрињавајућа порука владајућој Српској напредној станци о количини народног незадовољства у овом осиромашеном делу Европе“, пише Ројтерс.

Такође, како истичу, Бели је „балканска верзија антиестаблишментских покрета који су све јачи на Западу“.

„На сваким изборима на свету постоје људи који верују да нема смисла гласати“, каже политички аналитичар Војислав Жанетић. „Неко ко исмева све опције отворене просечном бирачу је идеалан за ту врсту људи.“

„Свака земља која је осетила горак укус економске кризе, глобализације, транзиције из комунизма у псеудо-капитализам … зрела је за такву особу“, додаје он.

„Иако је Максимовић очигледно привукао пажњу љутих Срба због лошег животног стандарда, премијер Вучић делује сигуран да ће победити на изборима великом разликом, могуће и без другог круга. Његова Напредна странка имала је мало правих изазова, углавном делом због Вучићеве личне популарности као ‘чврсте руке у проблематичном региону'“, наводи Ројтерс.

Према истраживањима јавног мњења Ипсос стратеџик маркетинга, Вучић је на 53 одсто гласова, а Максимовић је други са само 11 одсто.

У кафићу Максимовићевог оца који изиграва изборни штаб локалци позирају за фотографију са председничким кандидатом. Максимовићеви снимци из кампање су хит на друштвеним мрежама. Прелетачевић јаше коња, ради склекове као Роки и хода уз помоћ гарнишне која личи на Гандалфов штап у Господару прстенова, наводи се у тексту.

Ипак, како наводе, Бели инсистира на томе да није све у хумору. Десет од 12 његових одборника у Скупштини Младеновца су озбиљни људи, како каже, осим њега и његовог помоћника.

„Највећа смо опозиција у Младеновцу“, каже он, истичући успех његове партије у томе да се прогласи да градска вода није за пиће и покушаје да побољша транспарентност трошења новца.

„Политичари у Србији су ‘прљави и корумпирани и време је да неко покуша да уради нешто поводом тога“, наводи Максимовић.

Саша Папић, 42-годишњи радник из Младеновца, каже да покрет може да побољша одзив међу млађим гласачима који би у супротном случају остали код куће.

„Не мора да победи – довољно је да уништи тај став да је срамота бити умешан у политику. Сви паметни људи су избегли политику“, наводи Папић.

Воја Жанетић ту каже да остаје да се види да ли ће Максимовић моћи да одржи моментум: „Ко зна колико су очајни и бесни грађани“.

За то време Прелетачевић каже: „Постаћу председник, а још нисам ни факултет завршио“, каже Бели.

 

Извор: Б92