Издвајамо Русија

РУСКА СУПЕРРАКЕТА 6 ПУТА БРЖА ОД ЗВУКА: Због ње ратни бродови ће бити НЕДОДИРЉИВИ(ВИДЕО)

У Русији су у току припреме за тестирање новог хиперсоничног пројектила који је готово немогуће пресрести, јер ракета Циркон је у стању да лети и до шест пута брже од звука, због цега је Запад и више него забринут, наводи се у анализи на сајту Дојче велеа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руска хиперсонична ракета, која би требало да досегне брзину од 7.400 километара на час, представља такав „квантни скок у технологији“, да би западна противваздушна одбрана одједном могла да постане „застарела“, оцењује за ДВ британски аналитичар Тим Рипли.

Теоретски, и уколико тестирање прође као што је планирано, крстарећа ракета Циркон би требало да растојање од 250 километара пређе за два и по минута – а то је толико брзо да је чини готово „недодирљивом“ за конвенционалну технологију одбране, наводи се на сајту ДВ-а.

Ракета Циркон у развоју је неколико година и њом це бити наоружани руски ратни бродови.

Руска новинска агенција Интерфакс је прошлог месеца јавила да ће ракета од пет тона први пут бити тестирана овог пролећа, годину дана раније него што је планирано. Руски медији јавили су да би пројектил могао да буде потпуно оперативан до краја ове деценије, пише на сајту.

Реагујући на развој Циркона, неколико новина у Великој Британији ових дана је упозорило да би тиме постали рањивији чак и најмодернији ратни бродови САД и Велике Британије – укључујући и носаче авиона.

Два најновија британска носача авиона – ХМС Краљица Елизабета и ХМС Принцеза од Велса – који би требало да уђу у флоту 2020. године, могу да пресретну ракете дупло спорије од Циркона, пише Индепендент.

Ти ратни бродови британску владу су коштали 8,1 милијарду евра, а ново руско хиперсоницно оружје претворице их највецу пропалу војну инвестицију свих времена, наводи ДВ.

Према руским медијима, Циркон може да се програмира да током лета тражи и напада свој циљ и могао би чак да досегне удаљености од око 500 километара. Рипли каже да би тим руским оружјем рањиви постали и многи европски градови: „Уз модификацију, могући су напади какве је у прошлости САД изводила против Ирака, Авганистана и Србије.“

Сједињене Америчке Државе такође развијају своје хиперсонично оружје, али тамошњи научници изгледа нису тако далеко одмакли. У извештају за прошлу годину, Америчка национална академија наука закључила је да у трци наоружавања хиперсоничним оружјем САД заостају за Русијом и Кином. Академија је позвала на даља улагања у пројектиле који могу да досегну брзину од пет маха или више.

„Колико се зна, изгледа да је Запад прилицно заостао“, каже Рипли. „Али то не значи да не постоји неки супер-тајни пројекат Америчке агенције за пројекте одбране (ДАРПА).“ Та агенција има годишњи буџет од три милијарде долара за развој нових технологија за америцку војску.

Рипли верује да се Запад с правом брине због руских војних достигнућа и упозорава да је нова трка у наоружању сада неизбежна: „Поново смо у периоду могућег војног реципроцитета. Недавно смо имали догађаје у Украјини, на Криму и у Сирији, где је Русија користила оружје које је свакако у рангу с америчким и британским еквивалентима, укључујући и крстареће ракете из подморница.“

Извор:Танјуг