Издвајамо Србија

СРПСКИ И ХРВАТСКИ СУ ЈЕДАН ЈЕЗИК: Стотине интелектуалаца потписало декларацију, међу њима Шербеџија, Мирјана Карановић…

Декларација о заједничком језику, чији је циљ да подигне свест и активно утиче на постојеће националистичке језичке праксе у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Србији, биће објављена 30. марта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим поводом у Сарајеву ће бити одржана регионална конференција за медије, на којој ће текст Декларације и њене циљеве представити професор Енвер Казаз, списатељица Ивана Бодрожић, Владимир Арсенијевић из Удружења Крокодил, писац и новинар Балша Брковић и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић.

Декларацију о заједничком језику саставило је више од тридесет експерата различитих струка из све четири државе, након серије регионалних конференција пројекта “Језици и национализми”, које су од априла до новембра прошле године одржане у Подгорици, Сплиту, Београду и Сарајеву.

Документ је до сада потписало више од две стотине лингвиста, књижевника, научника, активиста и других личности из јавног и културног живота Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије, међу

Раде Шербеџија, Борис Дежуловић, Игор Штикс, Мирјана Карановић, Марко Томаш, Ненад Величковић, Теофил Панчић, Рајко Грлић, Филип Давид, Борка Павићевић, Јасмила Жбанић, Драган Марковина, Борис Буден, Виктор Иванчић, Биљана Србљановић, Ранко Бугарски, Балша Брковић и Сњежана Кордић.

Текст Декларације биће стављен на увид јавности од 30. марта на веб страници пројекта. Након конференције за медије биће одржана панел дискусија у две сесије на теме “Шта је заједнички језик” и “Језик и будућност”. Конференцију за медије и дебате организују иницијатори пројекта Удружење Крокодил и ФорумЗФД.

Извор:Танјуг