Здравље Издвајамо

Старинско инхалирање над биљкама чини чуда: Ево које биљке се користе и шта лече!

Босиљак (Фото: Јутјуб)

Најчешћи узрочници сливања секрета у плућа су синуситис и бронхитис. Како би се плућа поштедела додатних штетних утицаја потребно је свакако избегавати загушљиве просторије, дувански дим, прашину као и само конзумирање цигарета, пише сајт Цајевиза.цом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како би се генерално умирили дисајни путеви, веома је важно да се избегавају и хладна и газирана пића која ће само додатно надражити грло и доводити до нежељеног кашља.

Неки већи проблеми плућа углавном почињу безазленом прехладом која се не лечи. Многи људи на своју руку узимају разноране препарате, док се и из природе могу наћи веома корисне биљке које могу доста помоћи код ових проблема.

Инхалација даровима који долазе директно из природе, сигурно је пут до прочишћених синуса и бронхија.

Напаривање природним путем

Прва и основна помоћ код оваквих здравствених проблема јесте удисање паре. Уколико се пара удружи и са неким етеричним уљем, пут до прочишћених синуса је загарантован. Осим што ће дисајни путеви бити прочишћени, етерична уља на пари имају и антибактеријска и антиалергијска дејства.

Веома су корисна и ублажавају симптоме синитиса толико добро да људи осете олакшања већ након прве инхалације.

Молекули ових моћних уља продиру дубоко у слузокожу носа и разбијају слуз, самим тим олакшавају дисање и штите од инфекција.

Како се напаравати? Поступак да се припреми течност за инхалацијује крајње једноставна. Све што је потребно је 2 до 4 дцл воде, коју је потребно загревати до тачке кључања. У њу се сипа 3 до 4 капи етеричног уља, најбоље да то буде или жалфија, еукалиптус, метвица или чајевац.

Следећи корак је ставити лице изнад паре и прекрити главу неком тканином или пешкиром. Удисати пару што више док се не охлади. Мора се само обратити пажња да се не стави више уља негошто је потребно, јер у том случају инхалација може бити непријатна, јер ће се у носу осећати непријатно пецкање.

Ђумбир је биљка која је на далеко позната по многим својим лековитим својствнима. Од ње се може скувати одличан чај, који такође може ублажити симптоме синитиса. У кључалу воду стави се мало наренданог ђумбира те се након кључа остави да одстоји прекривен наредних сат времена. Овако припемљен чај може се и пити и напаривати се њиме.

Љуткаст укус и оштар мирис ђумбира у потпуности ће прочистити дисајне путеве. Веома је ефикасан код запушеног носа, јер има моћ да подстакне разграђивање и лучење слузи.

За ове сјајне резултате ђумбира заслужан је гингерол, којим се ђумбир може похвалити у свом саставу.

Босиљак је такође биљка која је од давнина позната као добра за разноразне здравствене тегобе. Босиљак сам по себи садржи одређену количину етеричног уља, те је изванредан избор за инхалације поготово намењене лечењу болесних синуса. Ова позната лековита биљка помоћиће и да се особа избори са боловима у носу, које изазива синитис

С обзиром на њено велико дејство на синусе, аутоматски и сувог и упорног кашља ће бити све мање, ако се инхалације редовно упражњавају.

Да би се ихалирали босиљком све што је потребно су 2 кашике босиљка, које је потребно ставити у литар кључале воде. Даљи поступак је исти као и упоменутим примерима. Потребно је удисати пару од припремљене смесе за инхалацију и трудити се да се што дуже остане изнад паре, како би се носни канали што више прочистили.

Босиљак се такође може користити у комбинацији са наном и камилицом, које су једнако добре и лековите. Овај трио увек излази као победник у борби против кашља, који је изазван прехладом и бронхитисом. Комбинација ове три биљке које су широм света познате као једни од најбољих природних лекова, деловаће и антибактеријски на људски организам.

Инхалирајући се уз помоћ ових дарова природе слуз у синусима и плућима разградиће се у потпуности, а босиљак, нана и камилица биће заслужни и за брже и ефикасније искашљавање.

Нана и камилица познате су по свом умирујућем дејству, те ће оне дисајним путевима обезбедити један опуштајући тертман.

За припрему ове инхалације треба се спремити 2 кесице камилице, 5 кесица нане и једна гранчица босиљка. Ова три састојка додају се у 1 л кључале воде и инхалација може да почне. Преко главе ставите пешкир и потребно је трудити се да што више удишете пару која долази из посуде.

Пара се удише полако и пешкир никад не треба бити скроз затворен како би се избегла могућност опекотина. Ове три намирнице најбоље је комбиновати увече, пред спавање. Чак се у врелу воду ова мешавина може стављати у собу у којој деца спавају, како би удисала њено испарење.

Морска со је намирница која је веома позната као народни лек, поготово када су дисајни путеви у питању. На пола литре воде довољно је ставити само једну малу кашику морске соли и напаривати се над тиме. Исти је поступак као и код других инхалација, где се треба глава прекрити и константно удисати испарење од мешавине морске соли и воде.

Овом инхалацијом постиже се снажан и трајан ефекат, јер ће се морска со побринути да очисти све бактерије и друге негативне утицаје из дисајних путева, те ће се и органи за дисање умирити и радити уобичајним радом.

Овај инхалација доста ће помоћи и особама које су надражиле и оштетиле слузокожу носа услед прехлада, синитиса или бронхитиса.

Оригано већина људи поседује у својој кухињи, а и не слуте да им може бити од велике помоћи уколико болују од алерија. Инхалације са ориганом делотворне су за цурење носа, као и његову запушеност које је изазвала алергија. Ова намирницау себи садржи природне антихистаминике, који су задужени за ослобађање хистамина. Јаког је мириса те уколико се не користи етерично уље од оригана, биће довољно само мало ове суве супстанце.

Количина коју не треба прећи је на врх мале кашичице. И наравно биће потребан 1 л воде. Након што је вода проврила у њу се додаје оригано и инхалација може да почне. Удисати лагано и полако и не приблажавати се превише, јер је мирис заиста јак и може да буде веома непријатан.

Оригано се може користити и на други начин. Кап етеричног уља потрено је ставити на прст, а затим га натрљати на језик.

Ово уље никако не треба гутати, већ само удисати испаравања оригана и издисати на нос. Након неколико удисаја и издисаја на овакав начин и онда се уље може прогутати заједно са пљувачком. У оваквим случајевима могу и сузе да крену на очи, јер је оригано веома јак и ароматичан.

Извор:чајевиза.цом