Издвајамо Свет

ТРАМП ДЕМОНТИРАО ПЛАН МЕРКЕЛОВЕ И ОБАМЕ: Доста је било обмана, од нас паре нећете добити за…

Председник Трамп је ударио на глобално загревање назвавши га сложеном обманом и присилио Уједињене нације да обуставе обавезу за земље да обезбеђују средства за програме глобалних климатских промена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Г20 званичници који су се састали у петак су најавили да је финансирање последица климатских промена за сада укинуто  након што је председник Трамп демонтирао стари план Барака Обаме и Ангеле Меркел за обавезне финансијске донације у ту сврху.

На питање о смањењу средстава за програме глобалних климатских промена, Мик Малвани, Трампов директор за буџет, је рекао новинарима: “Сматрамо да је то бацање пара (Американаца).“

“Мислим да је председник прилично јасан. Не трошимо новац на то,“ рекао је он.

Уместо тога, новац се улива у дуго игнорисане домаће инфраструктурне пројекте, као што је решење за Флинт кризу са водом у износу од 100 милиона долара, што је одобрено Мичигену од стране Трампове Агенције за заштиту животне средине (ЕПА) прошле недеље.

Реутерс извештава: Опозиција из САД-а, Саудијске Арабије и других је приморала Немачку да одбаци референце за финансирање програма за борбу против климатских промена из нацрта саопштења на Г20 састанку финансија и централних банака.

Један Г20 званичник који учествује на састанку је изјавио у петак да су напори немачког Г20 председништва да задржи формулацију о финансирању климатских промена налетели  на отпор.

“Климатске промене су за сада укинуте,“ рекао је званичник, који је тражио да остане анониман.

На њиховом последњем састанку у јулу 2016. године у кинеском граду Ченгду, Г20 финансијски лидери су рекли да су подстакли све потписнике Париског споразума о климатским променама да споразум што пре ступи на снагу.

Али амерички председник Доналд Трамп, који је ступио на функцију у новембру, назвао је глобално загревање “обманом“ коју је измислила Кина како би наштетила америчкој индустрији и обећао да ће укинути Париски климатски споразум који је требало да сузбије растуће температуре.

Под кинеским Г20 председништвом, министри финансија су прошле године позвали све владе да “благовремено“ спроведу финансијске обавезе донете у оквиру Париског споразума и обећали да ће наставити рад на климатским финансијама 2017. године.

Трампова администрација је у четвртак предложила смањење од 31 одсто буџету Агенције за заштиту животне средине, јер Бела кућа покушава да елиминише програме климатских промена и учврсти иницијативе за заштиту ваздуха и квалитета воде.

 

Извор: Wебтрибуне.рс