Издвајамо Свет

УКЛОЊЕНА НАЈВЕЋА ПРЕПРЕКА: Амерички Сенат изгласао РАТИФИКАЦИЈУ уговора о уласку Црне Горе у НАТО

Против су била двојица републиканских сенатора Ренд Пол и Мајк Ли

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подгорица се налази корак ближе уласку у НАТО пошто је амерички Сенат у понедељак дао зелено светло завршетку расправе о ратификацији уговора којим би Црна Гора постала најмлађа чланица Северноатлантског савеза, чему се противи Русија, преносе агенције.

Сенатори су гласали с 97 према два гласа у корист завршетка расправе о пријему Црне Горе што ће омогућити коначно гласање у Сенату о уласку те земље у НАТО касније ове недеље.

Против су била двојица републиканских сенатора Ренд Пол и Мајк Ли који сматрају да нема смисла гарантовати сигурност и одбрану тако мале земље. Утврдивши да Црна Гора има само 2.000 војника, Пол је рекао да ће чланство Подгорице “само додати још једну земљу у вагон благостања НАТО-а”, преноси Ројтерс.

Коначно изгласавање које ће допустити председнику САД-а Доналду Трампу да ратификује уговор требало би да се одржи у уторак увече или среду.

– Ради се о искушењу у борби коју водимо против Владимира Путина – казао је сенатор Џон Мекејн који је утврдио да је руски председник “покушао државни удар за рушење слободно изабране владе Црне Горе”, у октобру прошле године.

– Ако кажемо “не” Црној Гори, земља више неће бити слободна демократија каква је данас – казао је републиканац, најжешћи критичар Москве у америчком Конгресу, преноси АФП.

– Ратификовање пријама Црне Горе у НАТО дубоко је у интересу САД-а – казао је прошле недеље државни секретар Рекс Тилерсон у писму шефовима Сената.

Досад је 25 од 28 земаља чланица НАТО-а ратификовало улазак Црне Горе која се нада да ће учествовати као пуноправна чланица на следећем самиту НАТО-а 25. маја у Бриселу.

Извор:Хина