Издвајамо Србија

У РУСИЈИ ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „Косово – отета светиња“ (ВИДЕО)

У Ростову на Дону данас је одржана премијера филма информативне агенције News Front, «Косово- отета светиња», посвећен 18-ој годишњици бомбардовања Југославије од стране НАТО пакта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор филма и руководилац српске редакције News Front Оксана Сазонова и њен колега, историчар и новинар Сергеј Белорус били су током снимања ухапшени на Косову и Метохији и депортовани у Београд због чега је филм добио и други назив «забрањено за снимање».

Након премијере филма уследила је бурна расправа, како о темама Космета и Балкана, тако и о другим важним темама за савремену геополитику. Овај филм је приказан као пример нове врсте рата и као лекција многима, пре свега Русима.

О томе је говорила и, позната у српским круговима, ростовска новинарка Наталија Пичурина која је присуствовала премијери.

«Овај мали комад земље као да штити цео свет. Чини се да би он требао да буде најсигурније место на планети. Али, током целог нашег путовања, видели смо сасвим супротно», каже ауторка филма Оксана Сазонова.

 

О Космету говоре Срби који живе на северу и у различитим енклавама. Они се суочавају са сложеним политичким процесима, уништавањем српске православне културне баштине и вредности, улогом међународне заједнице која је утицала да се створи тренутна ситуација.

«Косово и Метохија је окупирана територија од 1999 године, када је НАТО извршио агресију на Југославију. Србију су бомбардовали да би јој отели Косово», каже један од саговорника Звонко Михајловић.

 

«Ми једноставно сведочимо да смо били овде и да смо још увек овде», описује своју истинску опасну мисију свештеник на Косову и Метохији отац Небојша, додајући да су Срби верници окупљени око цркве на територији чије се име преводи као «Манастирска земља».

 

«Многи манастири су у средњем веку спаљени. Већина манастира је уништена», каже историчар и културолог Срђан Младеновић.

 

Немогуће је не приметити како су топло Срби дочекали новинаре из Русије и са каквом надом су говорили о њој, што се види у нашем филму.

 

Извор: srb.news-front.info