Занимљивости Издвајамо Србија

ЦИА ПРАТИ НАШЕ ТЕЛЕФОНЕ И ТЕЛЕВИЗОРЕ: Ево колико су грађани Србије заштићени

Шпијунирање може да се открије и ако се преко специјалних програма прати одлазни саобраћај са вашег компјутер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка обавештајна служба ЦИА користи готово савршене методе шпијунаже и практично не постоји начин да откријете да ли вас посматрају преко вашег телефона, компјутера или телевизора, тврде српски ИТ стручњаци.

Чак ни сензационално откриће организације “Викиликс”, која је обелоданила да ЦИА преко електронских уређаја шпијунира милионе људи широм света, неће зауставити тајну службу САД у намери да убацује вирусе “малвере” у компјутере и телефоне помоћу којих прислушкују обичне грађане.

Владимир Радуновић, директор програма сајбер-безбедности у Дипло фондацији, рекао је за “Информер” да шпијунске активности служби као што је ЦИА, које се обављају преко телефона и компјутера, може да открије само професионалац.

– Обичном човеку је готово немогуће да открије да га неко прати и прислушкује путем телефона или компјутера, нарочито ако то ради неко као ЦИА. Када је у питању телефон, не постоји никакав посебан звук који би указао на то, нити је тачна теорија да, када чујете одјек свог гласа, то значи да вас прислушкују – рекао је Владимир Радуновић.

Што се компјутера тиче, када неко са вашег рачунара скида податке који су гломазнији, попут слика или видео-записа, постоји могућност да вам уређај тада кочи. Међутим, обичан човек никада неће помислити да је то због тога што га неко прислушкује.

Шпијунирање може да се открије и ако се преко специјалних програма прати одлазни саобраћај са вашег компјутера, али да ли познајете неког пријатеља који то прати на свом рачунару?

– То углавном раде стручни људи – додао је Радуновић.

Он тврди да је обарање система читавог компјутера једини начин да избегнете шпијунирање.

– Ви данас имате могућност да купите било који уређај и да њиме даљински управљате обичним андроид телефоном. Преко њих хакери и други оперативци такође могу да прикупљају податке – закључио је Владимир.

Извор:Информер.рс/Телеграф.рс