Издвајамо Свет

ШОКАНТНО-ПАКЛЕНИ ПЛАН ХРВАТИЦЕ ЗА МАСАКР У ПАРИЗУ: Ево шта је хтела да уради Сара(16) (ВИДЕО)

Француски обавештајци успели су брзом акцијом да зауставе најопаснији терористички напад после масакра у Паризу, када је убијено 130 људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ухапшене су четири особе а међу њима и једна шеснаестогодишња Хрватица. Сара и Томас (20) који је такође ухапшен “свежи” су конвертити на ислам и обоје су од скоро радикализовали своје понашање.

“Томас је ре две године престао да једе свињетину и почео да се занима за религија, али ништа више од тога. Повремено је ишао у оближњу џамију. Једном је говорио о неудатим женама и девојкама у кратким сукњама”, испричала је Томасова мајка француским медијима.

Сара је према писању тамошњих медија, дете Хрвата који се борио у Босни и Херцеговини. Наводно, према налазима психолошког испитивања, Сара је прешла на ислам зато што је њен отац, који се борио против Бошњака, мрзио Арапе и муслимане. Из својеврсног тинејџерског бунта Сара је прешла на ислам и посветила се радикалној идеологији какву промовише Исламска држава.

Проводила је сате на интернету и открила Томаса С. кога су француске обавештајне службе пратиле још од напада на Шарли ебдо 2015. године. Тада је наводно рекао да жели да се придружи џихадистичком покрету и оде у Сирију како би открио “прави живот”. Сара се прва јавила Томасу и причати о исламу, муслиманима и стању у свету уопште. Након дугих разговора на интернету одлучили су да своју везу реализују у стварном свету.

Договорили су брак и да направе бомбу коју би Томас активирао у неком туристичком центру, а највероватнија мета био је Ајфелова кула у Паризу. После напада требало је да она побегне у Сирију, у део који је под контролом Исламске државе, како би тамо живела животом “мученикове удовице”.

Трећи ухапшени је Малик Хамами. Он је био један од кључних актера у читавој причи. Кад су обавештајци схватили да Малик често комуницира са Саром и Томасом, ставили су га под стални надзор. Прислушкивали су његове телефонске разговоре, пратили све што ради у стану, али и изван њега. Имали су шта и да чују. Малик им је причао о благодатима Исламске државе, а успут је причао и о изради бомбе.

Триацетон-трипероксид (ТАТП) био је кључни састојак те бомбе којом би убили људе у самоубилачком нападу. Исламска држава велики је поборник ТАТП-а зато што је неверојатно моћан експлозив, релативно лако се израђује од лако доступних састојака и готово га је немогуће детектирати стандардним детекторима експлозива.

У понедјељак, 6.фебруара, полиција се почела се забринула. Сара је преко друштвених мрежа све чешће исказивала љубав према Томасу, почели су да говоре о браку, а Малик је говорио да ће се побринути за све. Полиција још није имала довољно доказа за хапшење сад већ злогласног тројца. Пресрели су видео у којем Сара полаже заклетву на верност Исламској држави и знали су да је враг однео шалу. Било је питање дана или сата кад ће се одлучити на терористички напад.

У среду, 8. фебруара, све се променило. Сазнали су да Томас у изнајмљеном стану има праву малу лабораторију за израду експлозива. Малик му је пренеодо детаља како да направи бомбу од ТАТП-а. У петак, 10. фебруара полиција је упала у станове и куће на четири локације на југу Француске. У Томасовом стану пронашли су 70 грама спремног ТАТП-а и све потребно за израду десетак килограма истог експлозива. Током полицијског испитивања Сара се сломила и све признала.

“Жао ми је због свега што сам направила”, наводно је рекла полицијским истражитељима. Њена мајка, покривајући рукама лице пред окупљеним новинарима, кратко је рекла: “Она је невина. Била је потпуно изманипулисана”.

Извор:24сата.хр