Издвајамо Свет

АЛАРМАНТНО! ПУТИН УПОЗОРИО ИЗРАЕЛ: Повуците своје авионе из Сирије или ћемо их све оборити!

Путин (фото:ЈуТјуб)

Владимир Путин је издао јасно упозорење Израелу, рекавши да уколико не нареди својим борбеним авионима да одмах напусте сиријски ваздушни простор, Русија ће бити приморана да предузме акцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима амбасадора Башара Џафарија, Путин је рекао Нетањахуу да су се правила игре за Израел у Сирији променила, упозоравајући га да Израел не може више слободно да користи војне авионе у земљи под руском стражом.

“Путин је послао јасну поруку“, рекао је Башар Џафари за сиријску телевизију. “Чињеница је да је израелски амбасадор (у Русији) позван на разговор само дан након што је поднео своје акредитиве руском Министарству иностраних послова прошлог четвртка, и категорично му је речено да је ова игра готова.“

Сиријска употреба противавионске ватре против Израела прошли четвртак увече је променила правила игре такође, рекао је Џафари, додајући да Сирија неће седети скрштених руку док се суочава са израелском претњом.

Он је такође тврдио да када је грађански рат почео у Сирији 2011. године, групе опозиционе милиције су саботирали противавионске системе одбране који су припадали режиму председника Башара Асада, дајући Израелу слободу да делује.

У одвојеном инциденту, сиријски медији су пријавили у недељу да је командант милиције који се борио на страни режима убијен у израелском ваздушном нападу око Кунејтре.

Либански ТВ канал Ал Маyадеен, који је повезан са Хезболахом, идентификовао је жртву као Јасера Асаједа, члана националне одбрамбене милиције. Извор близак Асадовом режиму је рекао да је Асајед био командант  Голан бригади, милицији Друз бораца који су се борили са режимом.

Између четвртка увече и петка ујутру, израелски борбени авиони су напали неколико мета у Сирији, покрећући најозбиљнији сукоб између Израела и Сирије откако је грађански рат избио пре шест година. У одговору на ваздушне нападе, ПВО систем Асадовог режима је испалио неколико ракета на авионе. Покренут је израелски противракетни одбрамбени систем Стрела, обарајући једну ракету северно од Јерусалима. Овај инцидент је приморао Израел да призна по први пут да је покренуо ваздушне нападе на Сирију.

Након тога, израелски амбасадор у Москви, Гари Корен, позван је у руско Министарство иностраних послова на разговор са замеником министра иностраних послова Михаилом Богдановим – опет, необичан развој. Откако су руске снаге почеле да делују у Сирији 2015. године, било је неколико ваздушних напада које су страни медији приписали Израелу. Али израелски амбасадор никада раније није позван да разјасни израелске акције.

 

Извор: Wебтрибуне.рс