Издвајамо ИНФО Србија

Банке нам годишње узму и до 100 евра провизије: Ево како да уштедите 9.000 динара!

Pixabay.com

Станите на крај беспотребним трошковима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако изабере банку која наплаћује најмање провизије, породица која плаћа у просеку седам рачуна месечно на годишњем нивоу може да уштеди скоро 9.000 динара.

Плаћање рачуна у банкама на годишњем нивоу може да кошта и до 100 евра које ће вам на шалтерима узети на име провизије. Ако једна породица плаћа струју, Инфостан, два рачуна за мобилни, интернет, кабловску, вртић, то је минимум седам уплатница, за које ће вам банке наплатити најмање 45 динара за сваку, али тај износ достиже и 150 динара у појединим банкама.

Дакле, на седам уплатница то је од 3.780 до 12.600 динара годишње, тако да, ако водите рачуна где плаћате рачуне, на годишњем нивоу можете уштедети скоро 9.000 динара. Према тарифницима банака, провизија је углавном један одсто од износа рачуна, али постоји минимална граница за ту провизију и то су управо цифре од 45 до 150 динара, без обзира што је то више од једног процента износа који плаћате.

а провизија се увећава како расте износ рачуна, па може да досегне и 10.000 динара.

– Не постоји шаблон или пропис према којем се формира висина провизије, банке и пошта саме одлучују о висини накнаде. Ми се залажемо да она буде фиксна и да се онда не гледа да ли је рачун два динара или 20.000 јер службеник у оба случаја обавља исти посао, прекуцава, печатира, провлачи кроз систем, скенира, издаје уплатницу – каже Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената „Ефектива“.

Може се видети да су тарифе банака различите и да ћете минималну провизију остварити зависно од висине рачуна, односно, износа налога који плаћате. У табели је приказан пример на рачуну од 5.000 динара. Та провизија се креће од 50 па до 150 динара, у зависности на чији шалтер одете.

– Посебним уговорима са појединим локалним и регионалним даваоцима услуга филијале банака често омогућују грађанима да неке од рачуна плаћају без провизије. Слична ситуација је и са многим јавним предузећима из унутрашњости, која са филијалама банака у појединим градовима склапају сличне уговоре. Добар пример за то је плаћање рачуна за Инфостан, код кога се не наплаћује провизија код већине банака. Често банке наплаћују ниже провизије уколико се плаћање обавља са текућег рачуна грађана у банци или се уплата обави путем електронског банкарства. Многе банке врло ниским провизијама за плаћање коришћењем електронског банкарства или чак и без икаквих провизија подстичу коришћење овог вида плаћања, јер је то у интересу и корисника и банке -кажу стручњаци финансијског портала „Каматица“ и додају:

– Постоји и могућност давања трајних налога банци да плаћа све ваше месечне обавезе. У овим случајевима банке често наплаћују ниже провизије него када ви лично обављате сваку појединачну уплату.

Фото:pixabay.com
Извор:СрбијаДанас.цом/Заштитник потрошача