Здравље Издвајамо

ЧУВА СРЦЕ, ЧИСТИ КРВ: Биљка која се лако гаји и бере целе године

Поред препознатљивог укуса, сматра се одличним антиоксидантом, а красе је и бројна лековита својства. Иако се у светској кухињи користи већ деценијама, рукола је последњих неколико година постала прави хит у домаћој исхрани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о медитеранској самониклој зељастој биљци из породице броколија, купуса, келерабе, кеља. Има благо-горак укус и за разлику од дивље, култивисана рукола је крупнија и није горка.

Богата је витамином Ц, каротеном, витаминима Б-комплекса, пектином, калцијумом, фосфором, гвожђем, магнезијумом, калијумом и бакром. Састоји се углавном од воде и има доста угљених хидрата и беланчевина. Садржи активне састојке који имају антиканцерогена својства, позитивно утиче на здравље и смањују ризик од многих болести. Рукола је посебно значајна у превенцији рака дојке.

Ова биљка има бројна лековита својства. Стручњаци истичу да рукола чува срце, смањује ризик од многих болести и садржи материје које имају антиканцерогена својства. Сматра се природним антибиотиком, регулише варење, користи се за лечење чира, остеопорозе, хроничног затвора, прехладе и кашља. Осим тога, рукола чисти крв, поспешује лечење болести јетре и смањује ризик од рака дојке.

Без обзира на то што има специфичан укус, најбоље је да се конзумира пресна, у салатама,мада задржава лековита својства и при кувању.

Извор:бктвнеwс.цом