Издвајамо Србија

ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ: 17. марта навршава се 13 ГОДИНА од ПОГРОМА НАД СРБИМА на Космету(ВИДЕО)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – У петак 17. марта навршава се 13 година од мартовског насиља над Србима на Косову и Метохији када су Албанци протерали нешто више од четири хиљада Срба из својих кућа и запалили преко тридесет српских светиња.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У таласу насиља на КИМ тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

Повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину. Порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородице Љевишке у Призрену.

Тринаеста годишњица од мартовског погрома биће обележена сутра у Косовској Митровици полагањем венаца и одавањем поште страдалима на Косову и Метохији 17. и 18. марта 2004. године.Мартовски погром је догађај који не смемо да заборавимо, а наша обавеза је да се са великим пијететом сетимо свих палих жртава, а обележавање истог треба да упозори да се овај догађај не сме поновити, саопштено је из привремног органа општине Косовска Митровица.

Полагање венаца на спомен плоче Боривоја Спасојевића и Јане Тучев, који су у Косовској Митровици страдали за време мартовског погрома над Србима пре 13 година биће обављено сутра а венци ће бити положени и на Споменик истине у близини главног ибарског моста у овом граду.Венце ће, како је најављено, положити чланови породица настрадалих, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и представници општинске управе.У великој сали Дома културе у Грачаници сутра ће бити одржана Академија посвећена 17. марту 2004. године под називом Да се не заборави у организацији Удружења породица косметских страдалника.

Извор:Танјуг