Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕЦА КОЈИ ЈЕ УЧИНИО НЕМОГУЋЕ: Изговорите ову молитву и бићете неустрашиви(ВИДЕО)

Родио се у Солуну у богатој породици, своју младост до 25. године провео је у родном граду, када је напустио родитељски дом и светски живот и удаљио се у Мисирску пустињу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само својом великом вером и стрпљењем, Порфирије је успео да целу Газу преведе у хришћанство. Морао је лично да путује у Цариград цару Аркадију и патријарху Јовану Златоустом, да тражи подршку у тешкој борби с идолопоклоницима.

Православни верници и СПЦ данас обележавају дан посвећен Светом Порфирију Гаском. Родио се у Солуну у богатој породици. Своју младост до 25. године провео је у родном граду, када је напустио родитељски дом и светски живот и удаљио се у Мисирску пустињу.

Ту се замонашио и провео пет година. Онда је посетио Свету Земљу у друштву са својим другом, иноком Марком.

Близу Јерусалима подвижавали су се у некој пештери опет пет година. Тада је, међутим, изгубио снагу у ногама, па више није могао ићи. Ипак, пузећи на коленима, он је стално посећивао Божије службе.

По веровању, једне ноћи у визији му се јавио сам Бог и исцелио га од болести у ногама, те је потпуно оздравио. Када је изабран за епископа у Гази, Порфирије се тешког срца прихватио те дужности. У Гази је затекао само 280 хришћана. Сви остали житељи су били идолопоклоници, и то врло фанатични.

Само својом великом вером и стрпљењем, Порфирије је успео да целу Газу преведе у хришћанство. Морао је лично путовати у Цариград цару Аркадију и патријарху Јовану Златоустом, да тражи подршку у тешкој борби с идолопоклоницима. Жељену подршку је добио.

Затворио је Идолске храмове, кумире порушио и сазидао цркву са тридесет мермерних стубова. Зидање овог храма помогла је царица Евдокија. Порфирије је поживео довољно дуго да види цео град Газу преображену у хришћанство.

Преминуо је 421. године. За њега се верује да је био чудотворац “за живота и после смрти”. Мошти му почивају и сада у Гази.

Изговорите ову молитву и бићете неустрашиви:

Спаси Господе и помилуј родитеље моје, браћу, сестре и сроднике моје по телу и све ближње рода мога и подари им мирна Твоја блага. Спаси Господе и помилуј старе и младе, убоге и сироте, удовице, болесне и жалосне, који су у беди и невољи, у тамници и ропству. Сачувај Боже све оне које због Тебе и вере православне гоне незнабошци, безбожнивии јеретици.

Посети их, укрепи, утеши и силом својом подај им ускоро избављење и слободу. Спаси Господе и помилуј све оне који нас мрзе и вређају и чине нам сметње, не дозволи да пропадну због нас грешника. Просвети светлошћу Твога познања оне који, заслепљени секташким обманама, одступише од православне вере. Приведи их Твојој светој апостолској Цркви. Амин.

Извор:Телеграф.рс/Србија Јавља