Занимљивости Издвајамо

ДНЕВНИЦА ИДЕ И ДО 150 ЕВРА! Почеле пријаве за сезонце у Немачкој, познавање језика НИЈЕ ОБАВЕЗНО

Сезонци којима је намера да на брзину зараде одласком у иностранство, сада имају идеалну прилику – у Немачкој је актуелно брање шпаргле које може да донесе дневницу од 150 евра, односно око 18.600 динара.

Како је пренео хрватски Пословни дневник, немачки земљопоседници од ове године издвајају минимално 8,60 евра бруто по сату, што је нешто више него прошле године, али они који познају тамошње прилике тврде да је та бројка пренадувана.

Ипак, брање шпаргли за немачке услове је слабо плаћен посао, поготово због тога што се раднику од плате одбија новац који послодавац издваја за ручак и смештај..

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Треба знати да за време слободних сати сезонац треба да ради, живи и спава у заједничким просторијама с другим радницима. Са њима би требало да дели санитарне чворове и тушеве. Смештај није свуда једнак, али једно је свима заједничко – нигде није луксузан.Такође, из сатнице која се плаћа треба искључити паузу, јер се она у Немачкој не плаћа.

Радни дан углавном траје 12 до 13 сати. У изузетним случајевима, када шпаргле по топлијем времену брже расту па их има много, ради се и до 20 сати. Може се узети једна или две паузе од 15 минута за јело, који се затим одбију од укупних радних сати.

С друге стране, ако пада киша, може се радити тек 4 до 5 сати. Посао је врло тежак, ради се и недељом и празницима, а како за брање шпаргли треба бити стално сагнут, посао је само за оне који немају проблема с леђима.

Шпаргле се беру углавном између априла и јуна, у зависности од времена. Међутим, како су температуре у фебруару биле благе, сезона је ове године већ почела.

Реч је о послу који углавном обављају радници који нису из Немачке, а познавање немачког језика није много важно, односно, није предуслов да би овај посао могао да се обавља.

У Србији минимална цена рада од почетка ове године износи 130 динара на сат, што би значило да за максималан број радних сати (20) може да се заради тек 2.600 динара.

Погледајте како изгледа брање шпаргле:

 

Извор: Курир / хрватски пословни дневник