Издвајамо Србија

Још једна дипломатска победа Србије: Тачи одустао од војске Косова

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Хашим Тачи за сада под притиском међународне заједнице одустао од идеје формирања војске Косова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Самозвана косовска влада планира да трансформацију Безбедносних снага Косова у војску спроведе на јесен, пише данашња „Коха диторе“ наводећи да је одлагање затражила међународна заједница.

Лист наводи да је косовска влада “тихо бојкотовала” иницијативу такозваног косовског председника Хашима Тачија да се трансформација обави доношењем посебног закона у косовској скупштини.

Самопрокламована косовска влада инсистира да оснивање војске буде спроведено путем уставних реформи као што захтевају САД И НАТО, пренео је РТК 2.

Она је ову одлуку донела у петак, неколико дана након што је Тачи покренуо иницијативу у циљу давања војног мандата КБС-у.

Такозвана косовска скупштина је Тачијев нацрт закона проследила косовксој влади како би она дала мишљење, али мишљење још увек није дато.

Лист подсећа да је косовска влада на последњем састанку усвојила Национални програм за спроводење ШП, који садржи и планове за БСК.

„Коха диторе“ тврди да је дошла до копије тог програма и да се у поглављу које говори о надзору цивилних безбедносних снага наводи се да ће два уставна амандмана бити достављена самозваној косовоској скупштини на јесен ове године.

Један од њих је везан за реструктурирање БСК-а , а други за успостављање институције парламентарног комесара.

Лист цитира непознати извор који је рекао да су странци затражили одлагање трансформације БСК за шест месеци.

Извор:СрбијаДанас.цом/Блиц.рс