Издвајамо Србија

НАЈВЕЋА ДРЖАВНА ТАЈНА: Мистерија Титовог блага! Шта је са 30 кг злата…

Око 30 кг злата, дијаманти, брилијанти, ордење и скупе уметнине запечаћени су у трезору још 1982. Наследници не знају шта је од тога остало и мисле да су покрадени

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Титов сеф, који је био запечаћен под ознаком „депо 555“, годинама је крио право благо, али шта је данас остало од свега тога, не знају ни његови наследници.

Према доступним подацима, у сефу је било око 30 килограма злата у полугама и у праху, 2.663 комада великих и малих златника, 149 дијаманата и брилијаната, 1.271 комад нумизматичког новца огромне вредности, 13 одликовања, 251 предмет од злата и других племенитих метала, 18 комплета посуда од сребра са позлатом, 83 медаљона, бисера, привезака, значака и позлаћене дугмади, веће своте долара и марака.

„Депо 555“ формиран је након смрти Јосипа Броза Тита, а пописала га је комисија на основу одлуке Председништва СФРЈ од 30. марта 1982. и предала на чување Трезору НБС са ознаком „државна тајна“. Ову ознаку је скинуо у фебруару 2013. председник Србије Томислав Николић. Међутим, јавности до сада није саопштено шта је државна комисија с Николићевим саветником Оливером Антићем на челу пронашла у врећама из „депоа 555“?!
– Шта се налази на списку, не можемо да објавимо све док Влада Србије не скине ознаку тајности са тог предмета. У сваком случају, у сефу који је отворила и пописала трочлана комисија налазе се углавном све ствари са списка – речено нам је незванично у Николићевом кабинету.

Сви предмети који су тада пописани требало би да су и даље у 11 платнених врећа у сефу Народне банке Србије, у згради на Славији.

На списку драгоцености пре отварања сефа била је и круна краљице Марије, златни медаљон с њеним ликом и ликом краља Александра, привезак с фотографијом Романових…

Први основни суд у Београду одбио је почетком 2016. да било шта од ових ствари врати Титовим наследницима, али и Карађорђевићима, који су потраживали оно што припада њима.

Виолета Кочић Митачек, заступница Титовог сина Мише и унуке Златице, каже за Курир да породица вероватно неће добити ништа јер се од почетка грешило.
– Нисмо присуствовали отварању сефа, тако да све што је пописала та комисија за нас ирелевантно. Добили смо и неко вештачење без суда. Пошто је суд сматрао да не треба расправљати о Титовој имовини, резултат тога је да они неће добити ништа – каже она.

Јошка Броз, унук последњег председника СФРЈ
ПОКРАЛИ СУ НАМ СВЕ ВРЕДНОСТИ ИЗ ДЕДИНОГ СЕФА

Титов унук Јошка Броз убеђен је да су највредније ствари из сефа покрадене.
– То је покрао неко ко је могао да има кључ или је могао да дође до њега. А то сигурно није неко са улице. Није то покрадено одмах после његове смрти. Убеђен сам да су највредније ствари из дединог сефа нестале још почетком деведесетих – тврди Јошка.

Он тврди и да Оливер Антић није желео да му каже шта је пронађено у сефу пре четири године.
– Питао сам га шта је остало у сефу, а он ми је кратко прокоментарисао „ма има ту још тога“. Не могу да верујем да нико од породице или наших адвоката није позван да присуствује отварању сефа. А да не говорим да ни списак пронађених ствари још нисмо добили – каже нам Јошка Броз.

ШТА ЈЕ СКЛОЊЕНО У СЕФ ПОСЛЕ СМРТИ ЈОСИПА БРОЗА ТИТА

30 килограма злата у полугама и у праху
149 дијаманата и брилијаната
1.271 комад нумизматичког новца
13 одликовања
2.663 велика и мала златника
251 предмет од злата и других племенитих метала
18 комплета посуда од сребра с позлатом
83 медаљона, бисера, привеска, значке
26.219 долара
36.000 немачких марака
2.200 данских круна

Извор:Курир.рс/Светлана Војиновић