Србија

НАШ ЈЕ МИЛОШ БОЉИ ОД ХАМЕРА: Детаљи о српском оклопном возилу ДОСПЕЛИ У ЈАВНОСТ

Фото: Јутјуб

Недавно представљено вишенаменско оклопно борбено возило Милош изазвало је велике дискусије у јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада мало познати детаљи о овом возили су доступни јавности.

Милош припада категорији савремених оклопних возила намењених обављању широког дијапазона мисија из домена делокруга јединица полиције и оружаних снага.

Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима 4×4 погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима уз максималну борбену масу од преко 14 тона.
Покреће га моћни дизел мотор ЦУММИНС ИСБ 300, са 300 КС. Мотор, аутоматски мењач Аллисон 3500 СП и остале компоненте система за пренос снаге омогућавају возилу максималну брзину кретања преко 110 км/х. Оклопно тело, које је израђено од панцирних челичниих лимова, и у основној верзији омогућава врло висок ниво балистичке заштите (ниво ИИИ са предње стране и ниво ИИ са осталих страна по НАТО стандарду Станаг 4569) и, као и врло висок ниво противминске застите (ниво ИИа и ИИб СТАНАГ 4569).
Возило је намењено за извршавање низа тактичких задатака и у том циљу може бити опремљено различитим врстама наоружања и специјализоване опреме.
Извор: Srbija Danas