Свет

НЕВЕРОВАТНА ТВРДЊА БРИТАНАЦА: ЕУ је очајна, МОЛИ БАЛКАНСКЕ ДРЖАВЕ да се учлане!

Британски медији, на челу са пробрегзитовски настројеним „Експресом“, пишу како је Европска унија „постала толико очајна да моли балканске државе да јој се придруже“, а све како тај регион „не би пао у наручје Русији“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Експрес“ наводи да је регион Западног Балкана од кључне важности за Европску унију, те да је то лавни разлог због ког Брисел (наводно) „пожурује и подржава интеграцију тих земаља у свој блок“

Русија се снажно противи уласку земаља Западног Балкана у ЕУ, а то зна и председник Европске комисије Жан Клод Јункер, који је на самиту ЕУ у четвртак изјавио да „балканске земље имају светлу европску перспективу“, истиче британски лист.

На самиту ЕУ наводно је договорено да лидери земаља чланица долазе у честе посете Балкану како би „држали земље тог региона на правом путу, даље од утицаја Москве“.

– За земље на Балкану, то је изузетно значајно. То их охрабрује. У последње време се јавио осећај да је Балкан склизнуо са европског пута, али ми ћемо их вратити на праве стазе – рекао је један ЕУ званичник у Бриселу за британски лист.

„Експрес“ наводи да је од свих земаља западног Балкана најближа Србија, али да је највећи проблем за нашу земљу то што и даље није признала Косово, као и што одбија да уведе санкције Русији, што би могло да представља „огроман проблем за чланство“, наводи се у тексту.

Ипак,имајући у виду да се ради о листу који има снажну евроскептичну уређивачку политику, ове тврдње „Експреса“ свакако не треба узимати здраво за готово.

 

Извор: Blic.rs