Издвајамо Свет

Ноам Чомски предвиђа КАТАСТРОФУ,ево о чему је сада реч

Ноам Чомски упозорава да се учинак Доналда Трампа на главној берзи ближи крају и да је нови финансијски дебакл на помолу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чувени лингвиста, филозоф и социолог Ноам Чомски надовезао се на недавну изјаву америчког председника о анти-естаблишменту и рекао да је у питању само „шала“ јер су Трампове озкаве естаблишменту и анти-регулацијска правила позитивно утицала на берзу.

-Шта је анти-естаблишмент?- наводно је питао Трамп.

-Ово државно руководство узима од милијардера, вечих финансијских институција, војске итд. Погледајте само стање на берзи, оно вам говори колико је уствари Трамп анти-естаблишмент-, рекао је Чомски.

Он је издвојио неке чланове руководства као на пример Стивена Манухина, секретара у министарству финансија који је занат испекао у банкарској организацији Голдамн Сакс и Гарија Кона, управника Националног економског савета који је био директор у истој банци.

-Откако је Трамп изабран и све до сада, акције финансијских институција скочиле су у небеса-, рекао је Чомски. -Инвеститори су одушевљни његовим брисањем регулатива што ће им помоћи да уграбе већи профит, али то ће одвести до новог краха, што њих не занима. То ће бити препуштено пореским обвезницима.-

Након осам година Обамине админстрације, стручњаци очекују финансијске немире током Трампове власти.

Упркос напетости око забране уласка муслимана и његових твитова упућених одређеним компанијама због којих им је вредност опала, берза САД је достигла велики раст након избора и наставља да расте, за сада. Акције фармацеутских компанија, банака и затвора порасле су услед обећања о реформама пореза и смањења регулатива.

Трамп је, на пример, потписао извршну наредбу о промени Дод-Френк закона, који је потписан за време Обамине администрације након финансијске кризе да би се осигурало да банке задрже већи капитал и да би се ограничиле ризичне инвестиције у циљу заштите купаца. Он је такође одбацио претеће Фидуционарно правило које ће, ако се усвоји као закон, натерати финансијске саветнике да интересе својих клијената ставе испред својих.

Предводни индекс компанија у САД, С&П 500 Индекс, који порастао је више од 10 одсто откако је Трамп изабран. Банке доживљавају чак и већи раст. Пасивни фонд иСхарес УС Финанциалс ЕТФ који улаже у берзу порастао је за више од 17 процената.

Трамп је истакао да је раст берзе показатељ квалитетног рада његове администрација од ступања на дужност 20. јануара. Такође је задовољан извештајем Бироа рада о 235.000 нових запослених у фебруару иако је нагласио да су сличне цифре које је у своје време објавила и Обамина амдинистрација биле „лажне“ и „измангупиране“.

Чини се да је председник решен да богате учини још богатијима у земљи у којој има више од пет милиона милионера. Он је рекао да ће смањити корпоративни порез од 35 до 15 процента и укинути федералне некретнине и порезе на поклоне.

-Смањићемо терет пореза америчким послодавцима прве лиге. То иде све потаман. Верујем да радимо и брже него што је планирано- рекао је он недавно.

Извор:СрбијаДанас.цом/newsweek.rs