Здравље Издвајамо

ОВЕ ПРОИЗВОДЕ ЗА КОЖУ НИКАД НЕ ТРЕБА КОРИСТИТИ: Таложе се у срцу и костима а изазивају и рак!

Pixabay.com

Кључ проблема јесте то што људско тело није у стању да разгради парабен, већ остаје у телу и узрокује непоправљиву штету

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када следећи пут будете куповали неки козметички производ за себе или своје дете, пажљиво прочитајте његов састав!

Ако садржи парабене, не купујте га јер је могући изазивач разних врста карцинома, показала су истраживања.

Парабени су спој алкохола и киселине, и конзерванси који имају задатак да спрече кварење разних препарата онемогућавајући развој микроорганизама, бактерија, гљивица и буђи. Нажалост, они се често користе у декоративној козметици (карминима, пудерима, сенкама за очи, руменилима, маскарама), кремама за лице и тело, производима за самопотамњивање, пастама за зубе и дечјим кремама, сапунима, геловима за туширање, дезодорансима…

Истраживање спроведено у Великој Британији показало је да просечна жена на себе дневно нанесе око 515 хемикалија ако користи дезодоранс, крему и руж, а парабен се налази у 90 одсто производа које свакодневно користимо.

Разлози због којих стручњаци упозоравају на парабене леже у чињеници да се не разграђују у људском организму, већ се таложе око костију, срца и у грудима, па тако настају разне врсте карцинома.

На пример, после наношења дезодоранса који у себи садржи парабен тело упије 20 до 60 одсто штетних састојака који могу активирати ћелије рака. Истраживања су показала да се парабени могу пронаћи чак и у узорцима ткива дојке код жена које годинама не користе дезодоранс, због чега стручњаци препоручују да се користе производи без парабена, који трају краће, али су много здравији.

Стручњаци су повезали употребу производа са парабенима са алергијама, а на неколико расправа поставили су и питање да ли таложење парабена у телу може да изазове и тешкоће са зачећем и неплодност!

Како препознати парабен у производу

Када купујете било који производ, обавезно прочитајте декларацију. Парабене ћете препознати по наставку „бен“ на крају имена једињења, од којих су најчешћи метилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен.

Иако производи без парабена имају краћи рок трајања, на дуже стазе ће вам се то исплатити – здравље нема цену, а производи од потпуно природних састојака су једини добар избор за осетљиву и проблематичну кожу.

Фото:Pixabay.com
Извор:Стил Курир