Издвајамо Свет

ПОЧЕЛО РУШЕЊЕ МОБИЛНЕ ИМПЕРИЈЕ: Влади наређено да објави тајна документа о вези рака и мобилних телефона!

Судија Вишег суда је наредио властима у Калифорнији да морају јавно објавити документа која ће јавности представити канцерогене опасности коришћења моблилних телефона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

До сада су државни званичници “Енивроментал Хеалтх Инвестигатионс”покушали да документа држе скривене од очију јавности. Међутим, у петак је судија пресудио да држава мора објавити сва документа која садрже детаље о здравственим ризицима повезаним са зрачењем мобилних уређаја.

Али је држава одбила да их преда на захтев директора Универзитета Калифорније, Беркли школе за јавно здравље.

Зато је Џоел Московиц, доктор медицине, тужио државу по закону о јавном регистру Калифорније.

Московиц, директор Центра за породично и здравље заједнице у Беркли школи за јавно здравље, објаснио је за “КПИX 5” разлог зашто је тужио. “Желео бих да овај документ угледа светлост дана, јер ће обавестити јавност да постоји забринутост унутар Калифорнијског Одељења за јавно здравље да је зрачење мобилних телефона ризик, и он ће им дати неке информације о томе како да смање те ризике.“

На питање зашто мисли да држава покушава да потисне овај документ, он је рекао: “Они тврде да би до довело до хаоса и конфузије у јавности, претпостављам да су се плашили реакције из телекомуникационе индустрије по питању објављивања овог документа“.

У привременој одлуци у петак, судија је закључио да су документи заправо јавна евиденција и да јавност има право да их види.

Судија је навео да постоји значајан јавни интерес за ДПХ истрагу о ризицима повезаним са употребом мобилних телефона и саветовања јавности по питању тих ризика.

Московиц наводи ново истраживање које проналази значајну везу између употребе мобилних телефона 10 и више година и повећан ризик тумора мозга.

Одељење за јавно здравље није желело да коментарише одлуку или да ли намерава да објави документе. Адвокати наводе да могу да се жале.

ФЦЦ каже да нема доказа о “дефинитивној вези између бежичних уређаја и рада или других болести“.

Али, Московиц, који верује да мобилни телефони представљају ризик по здравље, позивајући кориснике да ограниче свој контакт са њима, се нада, да ће одлука барем помоћи да се скрене пажња на то питање.

 

Извор: Wебтрибуне.рс