Издвајамо

ПУСТОШ КОЈА ИЗАЗИВА ЈЕЗУ: Eво како данас изгледа Чернобиљ(ВИДЕО)

Нуклеарна катастрофа у Чернобилу догодила се 1986. године, годину дана након што се родио документариста Дени Кук, али ова несрећа украјинске нуклеарке која је ослободила 400 пута више зрачења од атомске бомбе која је бачена на Хирошиму, мотивисала га је на снимање филма о садашњем стању подручја на којем нико не живи готово 30 година.

Уз помоћ беспилотне летелице снимио је језиве призоре града у коме је живело око 50.000 хиљада становника, о чему данас само сведоче зграде које се распадају, зарђали аутомобили и остаци дечијих игралишта и луна паркова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим подацима, у Украјини око 2,6 милиона људи има статус особа настрадалих од Чернобиљске катастрофе, међу којима је више од пола милиона деце.

Од броја настрадалих који су били под медицинским надзором у периоду од 1987. до 2004. године умрло је више од пола милиона људи.

Чернобиљска катастрофа се догодила 26. априла 1986. године и сматра се највећом нукеларном катастрофом. Научници сматрају да простор неће бити сигуран за живот наредних 20.000 година

Извор: Kurir.rs